Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 16 juli 2008

TWEE ERKENDE WIJNCURSUSSEN IN AMSTERDAM

Na Den Haag en Rotterdam zal Het Wijninstituut in het najaar starten met wijncursussen in Amsterdam, die afgesloten kunnen worden met een landelijk erkend examen. Naast de serieuze aspecten waaronder theorie en het proeven, wordt veel aandacht gegeven aan de de dagelijkse gang van zaken in de wijngaard, het wijnbedrijf en in de wijnwereld. Om deze reden hebben al vele liefhebbers en professionals (uit wijnhandel en horeca) cursussen gevolgd bij Het Wijninstituut.

In september starten we in het makkelijk bereikbare Casa400 bij het Amstelstation eerst met een BASISCURSUS en even later met het WIJNBREVET De bedoeling is per jaar vier Basiscursussen en twee Wijnbrevetcursussen te geven. De eerste basiscursus is nu, een maand na opening bijna vol.

Het Wijninstituut bestaat uit vier docenten, waarvan Miranda Beems de cursus in Amsterdam zal leiden. Zij is onder andere wijnmaakster in Hongarije. Kwaliteit en onafhankelijkheid is waar het Wijninstituut voor staat: al jarenlang behalen we met onze cursisten landelijk genomen zeer hoge slagingspercentages. Wij handelen niet in wijn en kopen de wijnen aan. De cursist krijgt zo een doorsnede van wat in Nederland op de markt is. Verder zijn de avonden zo interactief mogelijk, veel discussie en voorzien van PPT-presentaties en handouts.

Een wijncursus is ook plezier, het ontdekken van wijn. Hoe proef ik wijn en kan ik wijnproeven? (ja!). Wat vind ik lekker, waarom, en welke wijnen moet ik dan kopen? Hoe kies ik wijn uit de duizenden wijngebieden in wijnwinkel of restaurant. Welke gerechten kies ik bij deze wijn? Wat zijn goede wijspijscombinaties? Hoe ontstaan prijs- en kwaliteitsverschillen in wijn? Wat leert een etiket over de wijn die in de fles zit? Hoe wordt wijn gemaakt en welke druivenrassen zijn er? Veel vragen die behandeld worden in de beide cursussen.

Een wijntest bepaalt het niveau van de cursist bij aanvang. Met 100-en examenvragen wordt iedereen zo goed mogelijk op het examen voorbereid. Naast de cursussen organiseert Het Wijninstituut ook andere wijnevenementen. Zo is er regelmatig een wijnspijsavond voor cursisten, maar ook voor introducés. Bovendien organiseert Het Wijninstituut voor het wijntijdschrift Perswijn jaarlijks een aantal grote wijnproeverijen die toegankelijk zijn voor iedereen die graag veel wijnen wil proeven! Beide cursussen leiden op tot landelijk erkende diploma's, maar....het examen is niet verplicht!

Meer informatie op www.wijninstituut.nl (algemeen) of http://www.wijninstituut.nl/cursusAmsterdam.asp (data enz.)

Telefoon: 06-45010718 (André Sauerbier) 06-52627278 (Miranda Beems) E-mail: andre@wijninstituut.nl , miranda@wijninstituut.nl