Ingezonden persbericht


Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Evenveel vrouwelijke als mannelijke auteurs in psychiatrische tijdschriften

Bijna de helft (48,8%) van de eerste auteurs van artikelen in 3 internationale toonaangevende psychiatrische tijdschriften is vrouw in 2007. Ter vergelijking: in 1970 was dit percentage nog 0 (nul). Dit becijferen de Vlaamse auteurs Opgenhaffen en collega's in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie op basis van analyse van 280 artikelen uit The American Journal of Psychiatry, Archives of General Psychiatry en The British Journal of Psychiatry. Als alleen medici als eerste auteur worden geteld, komt het percentage vrouwen iets lager uit: rond de 44%.

Deze stijgende lijn van het percentage vrouwelijke eerste auteurs sinds 1970 loopt parallel met de toename van het aantal vrouwelijke psychiaters en artsen in die periode. Was in Nederland in 2000 nog 26% van de huisartsen en medisch specialisten vrouw, op dit moment is dat al 33% en in 2025 zal dat zijn toegenomen tot 55% (www.nivel.nl). In België is in 2006 slechts 30% van de artsen ouder dan 45 jaar vrouw, terwijl van de artsen jonger dan 45 jaar 60% vrouw is. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is 42,9% van de leden vrouwelijk. Bij de Vlaamse zustervereniging is dat 43,9%.

Opgenhaffen et al. konden de man-vrouwverdeling onder auteurs overigens niet bepalen voor publicaties in het Tijdschrift voor Psychiatrie: de redactie gebruikt sekseneutrale aanduidingen (geen 'hr.' of 'mw.') en geeft geen voornamen, zoals de Engelstalige tijdschriften doen.

Het artikel van Opgenhaffen et al. is vrij online toegankelijk via de website van het Tijdschrift voor Psychiatrie, het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor psychiaters in Nederland en Vlaanderen.

Voor meer informatie en alle artikelen zie www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

www.tijdstroom.nl

www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

info@tijdstroom.nl

Drs. Annemieke Kreuning-Schaefer
Bureauredactie
_________________________
De Tijdstroom uitgeverij Tel. 030 2364450
Postbus 775 Fax. 030 2369354
3500 AT UTRECHT
Bezoekadres: Janskerkhof 26 (in de janskerk) www.tijdstroom.nl info@tijdstroom.nl