BMW Nederland


BMW Motorrad Motorsport: Superbike in volgende versnelling

15.07.2008

Rijswijk. BMW is hard op weg naar deelname aan het

Wereldkampioenschap Superbike. De voor dit doel ontwikkelde racer, de BMW S 1000 RR, is al op verschillende circuits in Spanje met succes beproefd. En onlangs onderging hij de vuurdoop op de Lausitzring, een van de circuits die op de wedstrijdkalender van het WK Superbike prijkt. Tijdens de twee dagen durende test kon het ontwikkelingsteam de eigen tijden spiegelen aan de rondetijden die vorig jaar in de race op de Lausitzring zijn gereden door de deelnemers aan het WK Superbike. Het team technici en de testcoureurs waren na afloop zeer tevreden met de vooruitgang die de afgelopen maanden met de BMW racer is geboekt. De gegevens van de beide testdagen zijn uitvoerig geanalyseerd voor verdere ontwikkeling van de machine.

Testrijders
Het commentaar van de drie testrijders - Steve Martin, Kevin Curtain en Jeremy McWilliams - spreekt boekdelen: 'De BMW S 1000 RR is een veelbelovende motor. Hij heeft veel vermogen en het frame en de vering functioneren boven verwachting. De machine heeft nu al alles in zich van een superbike-racer.'

Berti Hauser, hoofd van BMW Motorrad Motorsport, is het daarmee volmondig eens. 'Ik ben zeer tevreden over de professionele wijze waarop alle drie de rijders aan de slag zijn gegaan en hoe zij ons hebben voorzien van informatie. We hebben echter beslist niet de illusie dat we er al zijn. Voor de deelname aan het WK Superbike-seizoen van volgend jaar moet nog veel werk worden verzet, maar we gaan wel vol optimisme aan de slag. Tot dusver hebben we ons niet uitvoerig op de elektronica gericht, meer op de afstelling van het rijwielgedeelte. Daarmee zijn we nu al zeer content.'

Simulaties
Het leeuwendeel van de ontwikkeling voltrekt zich niettemin achter de coulissen. In Stephanskirchen bij Rosenheim prepareren BMW Motorrad en Alpha Technik de Superbike-racer in een volledig nieuw complex, dat is voorzien van werkruimtes met de modernste technologie. Het complex heeft een oppervlakte van 7.000 vierkante meter. De werkplaatsen bevinden zich in drie afzonderlijke gebouwen en er zijn twee proefbanken - een voor het testen van de hele motor en een voor alle mogelijke circuitsimulaties. Een van de drie gebouwen biedt onderdak aan het off-roadteam van BMW Motorrad, terwijl de beide andere voor het Superbike Project en voor de onderdelenopslag worden gebruikt.

De bouw van het complex was in sneltreinvaart voltooid. In slechts acht maanden zijn werkplaatsen, kantoren, vergaderzalen en een kantine uit de grond gestampt. Een complex dat een belangrijke volgende stap is voor BMW Motorrad en Alpha Technik in de richting van het WK Superbike 2009.