Ingezonden persbericht


beantwoording van SV 2008, nr. 75 inzake wandkunstwerken Vleuten

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
75 vragen van de heer drs. C.J. Verhoef (ingekomen 9 juli 2008
en antwoorden door het college verzonden op 15 juli 2008)

Geacht college,

Het lijkt een bevestiging van het feit dat voor de stad Utrecht de overkant van het kanaal een vergeten district is van de gemeente Utrecht. De reddende engel van de twee kunstwerken van de Vleutense kunstenaar Harrie Sterk in en aan de oude Willibrordschool in Vleuten is onze dorpskapper Ad van Zoeren. Dacht men in de stad Utrecht dat de kunst alleen maar in de stad gemaakt werd? Graag zou B en G willen weten:

Hoe het komt dat deze kunstwerken niet geregistreerd zijn?
1. Is er een inventarisatie gemaakt van alle culturele en kunst objecten in het gebied van over het kanaal?

Ja, de inventarisatie van wandkunstwerken heeft ook betrekking op het gebied Vleuten en De Meern. Voor de inventarisatie is gebruik gemaakt van archieven, de bestaande database met kunstwerken van de gemeente en onderzoek in kunsthistorische tijdschriften. Verder is er een oproep gedaan in diverse kranten en via wijkburo's om uitingen van wandkunst te melden. Er is geprioriteerd op basis van technische staat, kwaliteit, bouw- en sloopplannen etc. Uit die prioritering is een lijst van 16 werken voortgekomen. Naar redelijkheid is getracht een volledige inventarisatie uit te voeren. In het bestedingsplan Stadsverfraaiing zal tot een voortschrijdende werkplanning worden gekomen, waarbij het uiteraard mogelijk is om nieuwe en actuele werken toe te voegen. De commissie MO heeft bij brief van 24 juni 2008 het Plan van aanpak en de geprioriteerde lijst van de 16 werken ontvangen. Afgelopen raadscommissie MO van 10 juli 2008 zijn door mevrouw N. Schipper van GroenLinks nog rondvragen over het onderwerp gesteld en deze zijn in de avondvergadering beantwoord.


2. Zo ja, kunnen we die inventarisatie krijgen?

Ja, zoals ook toegezegd in de raadscommissie MO van 10 juli 2008 kunt u de volledige inventarisatie ontvangen. Zie bijlage. Het verdient de aanbeveling bij printen een A3 instelling te gebruiken.


3. Zo nee, wanneer wordt er gestart?

Niet van toepassing.


4. Hoe veilig zijn de kunstwerken nu?

In het plan van aanpak bouwen wij waarborgen in om de werken op basis van kwaliteit en urgentie te kunnen behouden (eventueel op een nieuwe locatie). Het bedoelde mozaïek van keramiek van kunstenaar Harry Sterk aan de Willibrordschool te Vleuten is behouden en wordt niet gesloopt. Opslag is inmiddels geregeld en terugplaatsing zal te zijner tijd in samenwerking met de woningbouwvereniging te Vleuten plaatsvinden.


5. Vindt u dat dit gedrag van de gemeente past bij het bouwen van afschuwelijke hoge flatgebouwen naast historische boerderijen (Brandweertoren naast de oude boerderij en de hoge flat naast ook een oude boerderij aan de Hof ter Weideweg)?

Het College heeft als doelstelling waardevolle kunstwerken voor de stad te behouden.


---- --
---

File: bijlage behorende bij SV 2008, nr 75.xls