Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Utrecht, 16 juli 2008

Méér kinderen sneller geholpen.

In 2007 zijn méér kinderen geholpen in de jeugdzorg dan in 2006. Bovendien zijn zij sneller geholpen dan in voorgaande jaren. De verbeter- en efficiencytrajecten die de laatste jaren in de jeugdzorg zijn ingezet werpen daarmee hun vruchten af. Dit blijkt uit de brancherapportages voor de Bureaus Jeugdzorg en de zorgaanbieders over het jaar 2007. Om de verwachte stijgende vraag naar jeugdzorg op te vangen wil MOgroep Jeugdzorg op korte termijn duidelijkheid over het macrobudget 2009.

Méér
Het afgelopen jaar laat opnieuw een stijging van de hulpvraag in de jeugdzorg zien. De Bureaus Jeugdzorg hebben in 2007 meer dan 135.000 keer contact gehad met jeugdigen en ouders met ernstige opvoed- en opgroeiproblemen, een toename van bijna 12% ten opzichte van 2006. Het aantal jongeren in de jeugdbescherming stijgt eveneens met bijna 12%. Het aantal jongeren in de jeugdreclassering is ten opzichte van 2006 gestegen met bijna 9%.

De stijgende hulpvraag vertaalt zich in een stijgend hulpaanbod. Het aantal behandelingen in de geïndiceerde provinciale jeugdzorg is het afgelopen jaar tot ruim 84.000 gestegen, ten opzichte van 79.572 in 2006. Het aantal unieke cliënten dat deze vorm van jeugdzorg heeft ontvangen bedraagt in 2007 ruim 66.000. Het beeld dat een kleine groep jeugdigen uitzonderlijk veel gebruik maakt van jeugdzorg, zoals onlangs uit onderzoek in de Stadsregio Rotterdam naar voren kwam, vertegenwoordigt dus geen algemene trend.

Sneller
Naast de gestegen vraag naar hulp zijn de doorlooptijden bij Bureau Jeugdzorg verder afgenomen. Eind 2007 was de gemiddelde doorlooptijd 94 dagen. Begin 2005 was nog sprake van een doorlooptijd van 201 dagen. De doorlooptijd betreft de tijdsduur tussen aanmelding en afgifte indicatiebesluit. De daling van de doorlooptijd laat zien dat de verbeter- en efficiencytrajecten die de afgelopen jaren in gang zijn gezet concrete resultaten boeken.

Bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling is de gemiddelde doorlooptijd van melding tot beëindiging van het onderzoek gedaald tot 79 dagen. In 2005 was nog sprake van een doorlooptijd van 133 dagen. Verkorten van de doorlooptijd was één van de speerpunten uit het AMK-verbeterprogramma in 2007.

Ook bij het jeugdzorgaanbod krijgen jongeren sneller hulp. Uit cijfers van het ministerie voor Jeugd en Gezin bleek al eerder dat de wachtlijsten Geïndiceerde Jeugdzorg sinds april dit jaar een dalende tendens laten zien.

Macrobudget 2009 onduidelijk
In 2008 is veel extra hulpverlening gefinancierd met éénmalig geld (E56 miljoen). Op dit moment is nog niet duidelijk of dit geld in 2009 eveneens beschikbaar is. Dit betekent dat zorgaanbieders op korte termijn maatregelen moeten nemen op personeel vlak. Tijdelijke medewerkers of medewerkers op projectbasis zullen de sector uitstromen. Wanneer pas in 2009 incidentele middelen ter beschikking worden gesteld, moeten opnieuw tijdelijke mensen worden geworven. Deze uit- en instroom brengt veel kosten met zich mee. MOgroep Jeugdzorg ziet dit als kapitaalsvernietiging.

Vanuit MOgroep Jeugdzorg is afgelopen periode aandacht gevraagd voor dit probleem bij het Ministerie voor Jeugd en Gezin, het IPO en de Tweede Kamer. Helaas is er op dit moment nog geen duidelijkheid over dit vraagstuk. De verwachting is dat deze duidelijkheid pas komt op Prinsjesdag. MOgroep Jeugdzorg pleit ervoor dat in 2009 naast de E56 miljoen voor het zorgaanbod ook voldoende middelen beschikbaar komen om de groeiende vraag van jeugdigen en ouders bij zowel de Bureaus Jeugdzorg als bij de zorgaanbieders te financieren én dat de efficiencykorting (bezuiniging) bij de jeugdbescherming en jeugdreclassering wordt teruggedraaid.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, vier Landelijke Werkende Instellingen, 52 Zorgaanbieders en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij komt op voor de belangen van de branche jeugdzorg door lobby en profilering. Daarnaast voert MOgroep Jeugdzorg onder andere CAO-onderhandelingen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in de jeugdzorg, ondersteunt de werkgeversfunctie van de leden en initieert projecten en onderzoeken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingezonden persbericht