Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 162

datum: 16 juli 2008

Amersfoort blijft werken aan verbetering verkeersveiligheid

Er is al veel gedaan om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren. Maar de gemeente Amersfoort gaat door, want de stad groeit en extra aandacht voor verkeersveiligheid is dan belangrijk. Burgemeester en wethouders onderstrepen dit met het vaststellen van het plan van aanpak Verkeersveiligheid 2008-2011. In dit plan staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren. Aanpak van specifieke locaties, de situatie rond scholen en voorlichting/educatie zijn belangrijke punten.

Verkeersveiligheid is naast bereikbaarheid en leefbaarheid een van de speerpunten van het verkeers- en vervoersbeleid. In mei is een onderzoek van de rekenkamercommissie van de raad gepresenteerd over het verkeersveiligheidbeleid van de afgelopen tien jaar. Conclusie was dat er veel bereikt is, met onder meer een halvering van het aantal ernstige slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden). Amersfoort is goed op weg, maar aandacht voor verkeersveiligheid blijft nodig.

Verantwoordelijkheid

"Verkeersveiligheid is en blijft een belangrijk onderwerp in Amersfoort. Met fysieke maatregelen kun je veilige en overzichtelijke situaties creëren, en verkeersdeelnemers stimuleren om voorzichtig te zijn", zegt wethouder Ruud Luchtenveld. "Een verkeersveilige stad maken we met z'n allen, waarbij iedere deelnemer aan het verkeer een verantwoordelijk heeft. Met voorlichting en educatie moeten we dat blijven benadrukken."

Prioriteiten
De aanpak van verkeerssituaties waar veel ongevallen gebeuren houdt prioriteit. Ook is er in het plan aandacht voor het voorkomen van onveilige situaties in nieuwe plannen, zoals nieuwe woonwijken of- buurten. In combinatie met groot onderhoud wordt de veiligheid op een aantal 50km wegen verbeterd en voor 2011 worden alle woonwijken ingericht als 30km-zone. De aandacht voor de verkeersveiligheid rond scholen blijft. Verkeersknelpunten rond scholen en op schoolroutes worden verbeterd. Daarnaast worden scholen met educatie- en voorlichtingsprojecten gestimuleerd om extra aandacht aan verkeersveiligheid te geven (bijvoorbeeld door het Utrechts Verkeersveiligheidlabel te halen). Uiteindelijk ligt ook een groot deel van de verkeersveiligheid bij de deelnemers in het verkeer zelf. Via de zogenaamde Permanente VerkeersEducatie voor alle doelgroepen, wordt elke verkeersdeelnemer van jong tot oud, goed opgeleid om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Samen

Bij de uitvoering van al deze verkeersveiligheidactiviteiten zoekt de gemeente de samenwerking met een breed scala aan partijen: bewoners, scholen en welzijnsorganisaties, belangenorganisaties zoals Veilig Verkeer Nederland, maar ook andere overheden zoals het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht en de politie. Samen met deze partijen wil de gemeente werken aan een verkeersveilige stad.

Informatie:
. Peggy Steenbergen, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon 033 - 469 43 87 of PM.Steenbergen@amersfoort.nl . Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon 033 - 469 43 63 of h.wiersema@amersfoort.nl


---- --