Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 163

datum: 16 juli 2008

Minder vierkante meters detailhandel benut dan mogelijk

Stap verder in herontwikkeling Handelsgebouw aan de Groningerstraat

De plannen voor de herontwikkeling van het Handelsgebouw aan de Groningerstraat passen ruim binnen het bestemmingsplan. Dat is de conclusie die het college van burgemeester en wethouders trekt, na behandeling van bezwaarschriften tegen de ontwikkeling van detailhandel op deze plek. Het bestemmingsplan biedt in totaal ruimte voor 30.000 vierkante meter detailhandel. Initiatiefnemer en ondernemer Vahstal krijgt de mogelijkheid er in totaal 10.000 vierkante meter detailhandel te bebouwen.

De huidige supermarkt Dirk van den Broek wordt uitgebreid, daarnaast komen er woningen, een hotel, een restaurant, een parkeergarage en ruimte voor andere winkels. B&W hebben gisteren besloten de verklaring van geen bezwaar bij de Provincie Utrecht aan te vragen voor de herontwikkeling van het Handelsgebouw aan de Groningerstraat in Amersfoort. Deze verklaring is onderdeel van de vrijstellingsprocedure artikel 19.1 WRO. Na goedkeuring door de provincie kan de bouw van het complex eind dit jaar starten.

In maart heeft de gemeenteraad besloten de vrijstellingsprocedure te starten. Daarna heeft het plan ter inzage gelegen en zijn zes reacties (zienswijzen) ingediend. Op de bouwplannen is door een aantal bedrijven, winkeliersverenigingen en Kamer van Koophandel bezwaar gemaakt omdat er teveel detailhandel zou komen. De plannen voor het Handelsgebouw passen echter ruim in het huidige bestemmingsplan. In het bestemmingplan is op deze locatie namelijk ruimte voor 30.000 vierkante meter detailhandel en de plannen waar het college haar goedkeuring aan geeft, bestaan uit 10.000 m2 detailhandel.

Het totale bouwvolume van het nieuwe complex is groter dan de genoemde vierkante meters voor de detailhandel, omdat in de plannen ook woningen, een hotel, een restaurant en een parkeergarage gepland zijn.

Informatie: Anja Vonk, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon 033 - 469 4999, e-mail: a.vonk@amersfoort.nl


---- --