Time : 11:56:25
Date : 16 July 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

REGIE DER GEBOUWEN - Herplaatsing bronzen standbeeld 'Persvrijheid' aan de Congreskolom te Brussel

Het bronzen standbeeld dat symbool staat voor de persvrijheid wordt, na restauratie, terug op zijn sokkel geplaatst aan de Congreskolom te Brussel.

Ten gevolge van de voorjaarsstorm in 2007 was het van zijn sokkel weggeblazen. Het 3,5 meter hoge en 4 ton zware beeld werd ernstig beschadigd en diende gerestaureerd te worden.

Het standbeeld is samengesteld uit meerdere onderdelen die aan elkaar zijn gelast of met pennen en vijzen aan elkaar zijn gezet. De voegen en naden vertoonden scheuren en waren uit elkaar gezet. De arm van het standbeeld was zwaar beschadigd.

De restauratie van de linker elleboog was niet evident. Hiervoor diende een afdruk te worden gemaakt. Er werd een studie uitgevoerd om de juiste plooienval van het kleed van het beeld terug te vinden zodat een zichtbaar coherent resultaat kon worden behaald. Vervolgens werd een siliconenafdruk gemaakt die uiteindelijk in de bronzengieterij werd gebruikt. Op het gerestaureerde gedeelte werd een patine aangebracht. Het nieuwe gedeelte werd ook gemarteleerd zodat het volledig in het beeld geïntegreerd is.

De gescheurde voegen en naden werden hersteld, evenals de stenen sokkel waarop het beeld staat.

De drie overige standbeelden werden van hun sokkel gehaald om nieuwe verankeringen te plaatsen. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt op de bronzen beelden binnenin te reinigen en om de stabiliteit van de beelden te onderzoeken.

De vier standbeelden zijn voortaan verankerd aan het monument. Zij stellen de vier fundamentele vrijheden voor: de vrijheid van eredienst, de vrijheid van vereniging, de vrijheid van onderwijs en de persvrijheid.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Restauratie: Atelier Vanneste, Kortrijk
Kostprijs der werken: 57.105 euro (incl. btw)

Johan Vanderborght
Woordvoerder Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel

---

-------
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 70 70
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR