EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

16 juli 2008

EVO FURIEUS OVER NIEUW SYSTEEM KLM CARGO VOOR BRANDSTOFTOESLAGEN

EVO is furieus dat KLM Cargo deze week een nieuwe systematiek voor brandstoftoeslagen heeft aangekondigd die niet kan rekenen op de steun van de verladers. EVO pleit al jarenlang voor het vervangen van de huidige ondoorzichtige toeslagen in de luchtvaart door een helder all-in vrachttarief. KLM Cargo had eind mei laten weten dat een all-in tarief wel degelijk bespreekbaar is. EVO is dan ook zeer onaangenaam verrast door de aankondiging dat KLM Cargo het systeem van brandstoftoeslagen handhaaft. Volgens EVO luistert KLM Cargo niet naar haar klanten. EVO roept KLM Cargo op om alsnog de dialoog aan te gaan en samen met verladers een nieuwe systematiek op te zetten.

Door het systeem van toeslagen is het voor verladers onduidelijk hoeveel zij moeten betalen voor het vervoer van hun goederen en is het zeer lastig de tarieven van luchtvaartmaatschappijen onderling te vergelijken.

Het nieuwe systeem, dat uitgaat van verregaande differentiatie naar bestemmingen, is voor de verlader zeer ondoorzichtig. Bovendien is maar een klein gedeelte van de huidige brandstoftoeslag in het vrachttarief berekend, terwijl een daling van de olieprijs in de nabije toekomst niet aannemelijk is. Verder worden de bedragen van de toeslagen in dollars weliswaar op basis van de huidige wisselkoers omgerekend naar euro s, maar het verschil tussen de lagere toeslag in euro s en het dollarbedrag wordt alsnog geïntegreerd in het vrachttarief. Hierdoor zijn bedrijven die tegen euro s goederen laten vervoeren aanzienlijk duurder uit dan bedrijven die in dollars afrekenen.

Bij EVO zijn circa 1.200 bedrijven aangesloten die goederen via luchtvracht laten vervoeren. EVO heeft het afgelopen half jaar om die reden meerdere malen verwoede pogingen ondernomen om met KLM Cargo in gesprek te treden over de toeslagen, maar kreeg keer op keer nul op het rekest. Begin juli kwam het dan toch eindelijk van een bijeenkomst tussen KLM Cargo en EVO, waarin KLM Cargo de nieuwe systematiek presenteerde. Argumenten van de verladers vonden echter geen gehoor, want het nieuwe systeem is gisteren zonder wijzigingen door KLM Cargo naar buiten gebracht. De bewering van KLM Cargo in Nieuwsblad Transport van 28 mei 2008 dat zij serieus in dialoog wil treden met de markt over toeslagen is volgens EVO dan ook klinkklare onzin.