European Union



Brussel, 15 juli 2008

Door de overheid gefinancierd onderzoek: Gemeenschappelijke problemen vergen gemeenschappelijke oplossingen! De Commissie stelt de lidstaten voor om de grote maatschappelijke uitdagingen samen aan te pakken

Klimaatverandering, ziekten en energie zijn maatschappelijke uitdagingen voor alle EU-lidstaten. Het op dat gebied gevoerd nationale onderzoek, wat momenteel goed is voor 85% van alle via Europese openbare financiering ondersteund onderzoek, zou een grotere impact hebben als de lidstaten hun middelen zouden bundelen en hun inspanningen beter zouden coördineren. De Europese Commissie heeft de lidstaten vandaag voorgesteld een nieuwe aanpak voor "gezamenlijke programmering" vast te stellen. Daarmee moet de huidige versnippering, die de efficiëntie van het Europese onderzoek ondermijnt, worden aangepakt.

Overeenkomstig het met wetenschapsbeleid en onderzoek belaste Commissielid, de heer Janez Potocnik, kunnen "uitdagingen zoals voedselveiligheid, gezondheidszorg, mariene ecosystemen en biodiversiteit, klimaatverandering en energie niet worden opgelost uitsluitend binnen de grenzen van de lidstaten, maar moeten zij via gezamenlijk , en niet louter nationaal onderzoek worden aangepakt. Nationale programma's zijn vanzelfsprekend noodzakelijk, maar binnen bepaalde gebieden van strategisch publiek belang kan dergelijk op nationale leest geschoeid onderzoek resulteren in dubbel werk, alsook in een tekort aan kritische massa waarmee met de beschikbare middelen daadwerkelijk een impact kan worden gemaakt. Aangezien wij het nu al moeilijk hebben om onze investeringsinspanning op te trekken tot de Lissabon-doelstelling van 3% van het bruto binnenlands product, moeten wij het effect van onze nationale investeringen versterken door onze inspanningen te bundelen".

In de vandaag door de Commissie aangenomen mededeling "Naar een gezamenlijke programmering van het onderzoek - Samenwerken om gemeenschappelijke uitdagingen doeltreffender aan te pakken" wordt voorgesteld dat de lidstaten eerst en vooral een beperkt aantal cruciale uitdagingen identificeren waarop zij hun inspanningen willen richten, en vervolgens overeenstemming zoeken over een gemeenschappelijke visie op en uitwerking en tenuitvoerlegging van een strategische onderzoeksagenda voor elk geselecteerd gebied.

In de mededeling wordt onderstreept dat een dergelijke gemeenschappelijke programmering op vrijwillige basis moet plaatsvinden en dat niet elke lidstaat noodzakelijkerwijs bij elk specifiek initiatief moet worden betrokken. Het proces kan berusten op een coördinatie van de bestaande nationale programma's of kan uitmonden in de vaststelling van volkomen nieuwe programma's, de bundeling van middelen en een gezamenlijke proces van monitoring en evaluatie. De Commissie moet de rol van facilitator spelen en voor de tenuitvoerlegging van deze coördinatie kunnen eventueel communautaire middelen worden uitgetrokken. Wanneer de ministerraad van de EU instemt met dit voorstel, kunnen gemeenschappelijke programmeringsinitiatieven al in 2010 van start gaan.

Het Europese strategische plan voor energietechnologie en de verwachte strategie voor marien onderzoek zullen ervaring opleveren voor dit initiatief.

Nog overeenkomstig Commissielid Potocnik "heeft gemeenschappelijke programmering het potentieel om uit te groeien tot een mechanisme dat ten minste zo belangrijk is als dat van de kaderprogramma's in het Europese onderzoekslandschap en kan het de manier zelf veranderen waarop Europeanen wetenschappelijk onderzoek benaderen."

Achtergrond

Deze mededeling is één van de vijf beleidsinitiatieven van de Commissie met het oog op de follow-up van het groenboek van 2007 "De Europese onderzoeksruimte: Nieuwe perspectieven" en is een verdere stap in de totstandbrenging van de "vijfde vrijheid" door het wegwerken van belemmeringen voor het vrije verkeer van kennis.

Nadere bijzonderheden over het bovenstaande zijn beschikbaar in MEMO/08/503.

Link naar de volledige tekst van de mededeling:

http://ec.europa.eu/research/press/2008/pdf/com_2008_468_en.pdf

Zie ook de persmededelingen betreffende het pakket inzake de Europese onderzoeksruimte:

IP/08/637 over de resultaten van het groenboek on ERA

IP/08/555 over het beheer van intellectuele eigendomsrechten door openbare onderzoeksorganisaties

IP/08/802 over het Europese partnership voor onderzoekers