Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (Stichting HKZ)


Vertegenwoordigers op werkbezoek in Deurne

Op uitnodiging van Stichting HKZ legden enkele kamerleden, een aantal afgevaardigden van Zorgverzekeraars en van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) woensdag 16 juli een werkbezoek af bij verpleeghuis De Nieuwenhof in Deurne. Het onderwerp kwaliteit in de zorg stond hierbij centraal.

Transparantie, kwaliteitsborging en patiëntveiligheid zijn steeds terugkerende themas in de discussie rondom duurzame kwaliteit binnen zorg en welzijn. Het HKZ Keurmerk speelt een belangrijke rol als het gaat om deze themas. Om dit inzichtelijk te maken in de praktijk heeft HKZ het werkbezoek georganiseerd.

De opening werd verzorgd door de heer Bert Koeneman, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Zorgboog. Hierin bracht hij o.a. de urgentie en dilemmas ter sprake, waarmee je als instelling in de praktijk te maken krijgt als je serieus werk maakt van kwaliteit. Aansluitend nam Kees Ahaus, voorzitter van de CCvd-Z/W, het woord. Onder het motto In search for quality stelde hij items als cliëntveiligheid en professionaliteit aan de orde. Wilma van Asseldonk, manager innovatie en kwaliteit van De Zorgboog, sloot af met haar ervaringen over het HKZ schema. Volgens haar heeft het schema zeker haar dienst bewezen toen na een fusie veel partijen bij elkaar kwamen. De modellen maken de kwaliteit van onze zorg meer aantoonbaar. De werkwijzen zijn dankzij HKZ meer uniform en transparant, waardoor medewerkers op veel plekken binnen de organisatie inzetbaar zijn., aldus Van Asseldonk. Door deze ervaringen te delen met de genodigden hoopt HKZ een transparanter beeld te creëren over de bijdrage van HKZ in relatie tot kwaliteit in de sector zorg in welzijn.

Na de presentaties volgde een rondleiding door het verpleeghuis, om kwaliteit in de praktijk te ervaren. Al snel bleek dat kwaliteit een belangrijke rol speelt op de werkvloer en dat de medewerkers veel kennis hebben over kwaliteit en de materie.

Afsluitend werd er tijdens de lunch verder gediscussieerd over het thema kwaliteit in relatie tot actualiteit. Laurie Ickenroth, directeur van Stichting HKZ, sprak dan ook van een nuttig en informatief bezoek, met inspirerende gesprekken. Voor HKZ dus zeker een reden om in de toekomst meerdere werkbezoeken te organiseren om belangstellenden kwaliteit in de praktijk te laten ervaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renée de Beer, teamleider Marketing en Communicatie bij HKZ, telefoon 030-2398023.