VSNU

Persbericht:

Nederlandse universiteiten tekenen samenwerkingsovereenkomst met India

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) tekent op 16 juli 2008 een bilaterale overeenkomst met haar Indiase zusterorganisatie the Association of Indian Universities (AIU). Beide organisaties spreken af om de samenwerking op het gebied van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek tussen de universiteiten in India en Nederland te bevorderen. India telt 415 universiteiten, waarvan er 285 lid zijn van de AIU.

India is een interessante partner voor de Nederlandse universiteiten, vanwege de sterk groeiende economie en de grote investeringen in India in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd hebben gerenommeerde universiteiten in India onvoldoende plaatsen om alle talent op te kunnen leiden, wat weer kansen biedt voor Nederlandse wetenschapsgebieden die kampen met een tekort aan talentvolle studenten.

Vergeleken met landen als China, Japan, Zuid-Afrika en Indonesië, werken Nederlandse universiteiten nog relatief weinig samen met India. Om hier verandering in te brengen, organiseerde de VSNU in maart 2008 een bezoek aan India. Hieraan namen universitaire bestuurders, vooraanstaande wetenschappers en vertegenwoordigers van OCW, Nuffic, NWO en KNAW deel. De ondertekening van de overeenkomst is het directe resultaat van dit bezoek.

De samenwerking krijgt gestalte in een aantal gezamenlijke programma's. Op nationaal niveau werken de VSNU en de AIU samen in The Student Research Convention. Hierbij selecteert de AIU in een nationale Indiase competitie een aantal talentvolle studenten. Aan deze studenten wordt een promotieplaats aan een Nederlandse universiteit aangeboden. Daarnaast zijn er op verschillende Nederlandse universiteiten samenwerkingsactiviteiten met Indiase universiteiten. Zo opent de Universiteit Maastricht binnenkort een kantoor in Bangalore om talentvolle studenten en onderzoekers te werven. De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met Manipal University in India een gezamenlijk masterprogramma in Computer Science and Engineering. Hierbij vindt het eerste studiejaar plaats op Manipal en het tweede jaar aan de TU/e. De Universiteit Utrecht biedt dit jaar 14 zogenaamde Short Stay Fellowships aan Indiase PhD studenten aan. Zij kunnen deze beurs gebruiken om gedurende drie maanden onderzoek te doen in Utrecht. In deze periode kunnen student en universiteit de opties voor verdere samenwerking onderzoeken. In 2007 en 2008 heeft de UU daarnaast verschillende wetenschappelijke seminars georganiseerd in samenwerking met Indiase universiteiten.

Voor meer informatie over samenwerking tussen Nederlandse en Indiase universiteiten, zie ook de website: http://dutchsciencecareers.in