TROS

Afdeling Marketing & Communicatie

Hilversum, 16-07-2008

TROS VERMIST vindt Belgisch meisje na vier jaar in Italiaans mortuarium

Door een tip bij TROS VERMIST zijn deze week de twee lichamen die op kerstavond 2004 in een Italiaans bos zijn gevonden, geïdentificeerd als een vermist Belgisch koppel.

De 26-jarige Elke Meyvis uit Antwerpen verdween begin augustus 2004 met haar uit een psychiatrische kliniek ontsnapte vriend Vincent (41).

Vier jaar leefden Elke's ouders, Chris en Dirk Meyvis, tussen hoop en wanhoop. Een ding was zeker: hun dochter zou nooit uit vrije wil alle contacten zo lang verbreken. Ze klopten tevergeefs aan voor hulp bij Belgische politie- en vermissingsinstanties: "Men wilde in eerste instantie geen aangifte opnemen omdat de zaak niet het predikaat 'onrustwekkend' had. Nota bene was Vincent ontsnapt terwijl hij volgens de psychiaters minstens een jaar intensieve behandeling nodig had. Dat valt toch niet te rijmen?".

Kortgeleden zond het televisieprogramma TROS VERMIST een oproep uit voor Elke en Vincent en een studente Italiaans vond vorige week op de site van een Italiaans opsporingsprogramma foto's van de aangetroffen personen. Ze schakelde TROS VERMIST in die opvallende gelijkenis zag tussen de niet-geïdentificeerde lichamen en de vermiste Elke Meyvis en vriend Vincent. De bezorgde ouders van Elke werden op de hoogte gesteld en deze week reisde TROS VERMIST met hen af naar het Italiaanse Cecina.

Dankzij de medewerking van de Italiaanse autorieiten hebben Chris en Dirk Meyvis hun dochter mogen zien in het mortuarium en hebben ze haar geïdentificeerd. Een zwaar aangedane Chris sprak haar dochter nog even liefdevol toe en Dirk knipte een stukje van haar haar af als tastbare herinnering.

Vincent en Elke zijn niet door een misdrijf om het leven gekomen. Men dacht in eerste instantie dat het aangetroffen stel van kou en honger was gestorven, maar uit de lijkschouwing blijkt dat ze giftige blaadjes van de Oleander hebben gegeten. Chris: "Het zal voor ons altijd de vraag blijven of ze niet wisten dat eten van de blaadjes dodelijk was of dat ze bewust kozen voor de dood".

Nu is het wachten op het repatriëren van de lichamen. Het is voor de verdrietige ouders niet te begrijpen dat hun kind vier jaar in een koelcel heeft gelegen terwijl haar signalement en dat van Vincent internationaal gesignaleerd stonden. Interpol heeft al in december 2004 een bericht uitgestuurd met de gereconstureerde gezichten van de gevonden personen en de uiterlijke kenmerken, maar kennelijk is er langs elkaar heen gewerkt.

Dirk: ,,Ze is terecht. We zijn blij met de bemoeienis van TROS Vermist. We hebben heel veel steun aan hen gehad in Italië en verder hebben we nog maar éen wens. Dat Elke snel en voorgoed thuiskomt".