Gemeente Den Haag

Persbericht Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, dinsdag 16 juli 2008

Den Haag doet het steeds beter als woonstad

Zowel het aantal inwoners als het aantal woningen zijn de afgelopen jaren in Den Haag toegenomen. Het is ook gelukt om midden- en hogere inkomens in onze stad vast te houden én huishoudens met lagere inkomen hebben meer kans een woning te vinden. Dit alles staat in de terugblik op de Haagse woonvisie 2004. Momenteel werkt de gemeente aan een nieuwe woonvisie die in 2009 moet worden vastgesteld.

Tussen 2002 en 2008 zijn er in onze stad ruim 18.000 woningen gebouwd en er zijn circa 16.000 nieuwe bewoners bijgekomen. Het gaat ook beter met de handhaving van bouwveiligheidsregels en met de controle op overbewoning. Hagenaars blijken dankzij projecten als Bezige Buurten meer bij hun wijk betrokken én van een aantal wijken is de woningmarktpositie duidelijk vooruit gegaan. Wethouder Norder (Bouwen en Wonen) is blij met de goede resultaten maar maakt duidelijk dat het geen reden is om voldaan achterover te gaan leunen: 'Er blijft werk aan de winkel en er kan nog veel meer verbeterd worden op woongebied.' Om door te kunnen gaan op de ingeslagen weg wordt dit jaar een nieuwe woonvisie opgesteld. Dat is ook nodig vanwege de recente plannen voor de ontwikkeling van de stad, zoals de Structuurvisie, aanpak krachtwijken en masterplannen. Daar moet de nieuwe woonvisie op aansluiten. Norder benadrukt dat Den Haag de positie als prima woonstad alleen kan versterken als er continue inspanning wordt geleverd.

Een van die punten is dat meer binnen de stad gebouwd moet worden nu de Vinex locaties vol zijn. Ook blijft aandacht nodig voor het onderhoud van de goedkopere particuliere woningen en voor de aanpak van woonoverlast. Samen met de woningcorporaties wordt er verder gewerkt aan meer keuze voor mensen met minder inkomen en aan een betere doorstroming op de huurwoningenmarkt. Op dit moment zijn er ruim 112.000 eenpersoonshuishoudens in onze stad. Daarmee is dat de grootste groep inwoners.

De gemeente houdt in de nieuwe woonvisie rekening met veranderingen door maatschappelijke ontwikkelingen zoals de instroming van bewoners uit Midden- en Oost Europa en met de woonwensen van specifieke groepen Hagenaars, zoals studenten en ouderen. Het college heeft vandaag besloten een brief aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening te sturen met een terugblik op de Haagse woonvisie 2004.

Noot voor de redactie,

Gemeente Den Haag