Kleine horeca begint bodemprocedure i.v.m. rookverbod


Proefprocessen rond boetes zullen centraal worden ondersteund voor leden

AMSTERDAM, 20080716 -- De Stichting Red de Kleine Horca-ondernemer zal namens haar achterban, inmiddels uitgegroeid tot zo'n 600 ondernemers, op korte termijn een bodemprocedure starten tegen het rookverbod in de kleine horeca-bedrijven.

De voorzieningenrechter te Den Haag concludeerde in zijn vonnis van 8 juli jl. dat in het kader van een kort geding niet kon worden vastgesteld dat het rookverbod voor de kleine horeca dramatische negatieve effecten zal hebben. Hij wees de vorderingen van de Stichting daarom af. In de bodemprocedure kunnen alle negatieve effecten voor de kleine horeca uitvoerig aan bod komen en door de rechtbank in het oordeel worden meegenomen.

Parallel aan deze langdurende procesgang zullen de ondernemers, die zich ingeschreven hebben bij de Stichting, gezamenlijk bezwaarprocedures gaan voeren tegen hun opgelegde boetes. De Stichting streeft ernaar per arrondissement de bezwaarprocedures te bundelen waarbij de leden centraal juridische ondersteuning van (en coördinatie) van de Stichting kunnen verwachten.

Uit de vele reacties die ons de afgelopen tijd hebben bereikt, blijkt dat veel Nederlanders - rokers en niet-rokers, cafégasten en niet-cafégasten - zeer sympathiek staan tegenover onze acties en deze betutteling door de overheid veel te ver vinden gaan. Ook informeren veel cafégasten naar de mogelijkheden om onze zaak te steunen. Vanaf heden kunnen daarom nu ook particulieren de kleine horeca- ondernemers in hun strijd ondersteunen door 'tientjeslid' te worden.





Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer