Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200702758/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs) Uitspraak over de vergunningen die de minister van VROM heeft verleend aan Pioneer Hi-Bred Northern Sales Division GmBH in Breda voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs op drie locaties in Nederland. Het gaat om locaties in Haaksbergen, Venray en Werkendam. Met de genetische modificatie wordt beoogd de maïs bestand te maken tegen bepaalde soorten insecten. Onder meer Greenpeace Nederland bestrijdt de vergunningen en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Allereerst is de milieuorganisatie het er niet mee eens dat de exacte locaties van de proefvelden in de vergunningen niet zijn aangegeven. Dat is volgens Greenpeace op grond van Europese regels wel vereist. Verder vreest zij dat de genetisch gemodificeerde maïs onveilig is voor het milieu en de menselijke gezondheid. Ook zijn volgens Greenpeace in de vergunning onvoldoende eisen gesteld om de verspreiding van maïspollen in de omgeving tegen te gaan. Dat is volgens de milieuorganisatie nodig om eventuele schadelijke effecten te beperken. Zie ook de uitspraken met de zaaknummers 200702756/1 en 200702759/1 die de Raad van State eveneens op 16 juli 2008 openbaar maakt. In die beide zaken is Greenpeace ook in beroep gekomen. De drie zaken zijn inhoudelijk vergelijkbaar, het verschil zit slechts in het soort genetische modificatie van de maïs. De zaken zijn op 7 juni van dit jaar op zitting behandeld.
2. 200706060/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling voor restauratie en uitbreiding Theater Naat Piek in Uden) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Uden heeft verleend voor het restaureren van het binnentheater en het uitbreiden van het openluchttheater van Theater Naat Piek aan de Pnemstraat in Uden. De vrijstelling ziet ook op de aanleg van parkeerplaatsen, paden, terras en groenstroken op die locatie. Een echtpaar uit Uden is tegen het vrijstellingsbesluit in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat daar een mooi stukje natuur verloren gaat. Verder zijn zij bang voor verkeershinder. De zaak is op 8 april van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200707033/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor vijf windturbines op de Distridam bij Maasvlakte I) Uitspraak over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in 2006 heeft verleend voor het plaatsen van vijf windturbines op de Distridam aan de Kuststrook Maasvlakte I. De vergunning heeft een looptijd van 24 maanden en een opzegtermijn van een jaar in verband met de mogelijke toekomstige realisering van de Tweede Maasvlakte. In dat geval is op de kuststrook geen plaats meer beschikbaar voor de windturbines. De vergunninghouder Windpark Distridam is het niet eens met de vergunning. Hij vindt de looptijd te kort en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf had de vergunning voor een periode van tien jaar moeten worden verleend. Deze periode komt overeen met de termijn die is afgesproken in een erfpachtovereenkomst die zijn voorganger heeft gesloten met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is de beheerder van de dam. Een eerder beroep van het bedrijf is door de rechtbank in Middelburg ongegrond verklaard. De zaak is op 16 mei van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200707137/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Golfbaan en omgeving" van de gemeente Eemnes) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht, waarbij het bestemmingsplan "Golfbaan en omgeving" van de gemeente Eemnes grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt de uitbreiding van de huidige golfbaan aan de zuidkant in de toekomst mogelijk. Ook voorziet het plan in de ontwikkeling van bos. De provincie wil het gebied landschappelijk aantrekkelijk houden en heeft daarom de bestemming 'bos' goedgekeurd. De eigenaar van een recreatieterrein is het er onder meer niet mee eens dat hij door deze ontwikkeling geen extra recreatiewoningen op zijn terrein aan de Goyersgracht zuid mag bouwen. De eigenaar is tegen het besluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
5. 200707857/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "1e partiële herziening Bedrijventerrein Apeldoorn-Oost: Ecofactorij" van de gemeente Apeldoorn) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "1e partiële herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Apeldoorn-Oost: Ecofactorij" van de gemeente Apeldoorn. Het plangebied wordt begrensd door de Woudhuizermark, de rijkswegen A50 en A1, de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen en een strook agrarische gronden ten noorden van de provinciale weg N345. In het bestemmingsplan is de ontwikkeling van het gebied tot een grootschalig bedrijventerrein mogelijk gemaakt. Deze eerste herziening maakt een nieuwe verbindingsweg tussen de Woudhuizermark en de Ecofactorij mogelijk. Een groothandel uit het gebied heeft bezwaren tegen de ligging van de weg en is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vreest onder meer voor onveilige verkeerssituaties. De zaak is op 27 juni van dit jaar op zitting behandeld.


6. 200708905/1
datum van uitspraak: woensdag 16 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Wierden 2007) Uitspraak over de afwijzing door de gemeente Wierden van het verzoek van de stichting "Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs" uit Utrecht om de evangelische middelbare school De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2007. De stichting wil in Wierden een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente heeft geen geld vrijgemaakt om de huisvesting van de school De Passie te bekostigen. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft eerder het beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat hij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over de vaststelling door het college van de bekostiging voor 2005 en 2006. Deze uitspraken van 29 april 2008 zijn onder de zaaknummers 200704581/1 en 200704577/1 te vinden op deze site. De zaak is op 5 juni van dit jaar op zitting behandeld. pagina: 1