Gemeente Deventer

boeken van Deventer

'Verborgen Schoonheid' toont 20 mooiste boeken van Deventer

Twintig absolute topstukken zijn het: de boeken die Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) onder de titel 'Verborgen Schoonheid' in de periode 17 juli-17 augustus 2008 in het stadhuis exposeert. Ter gelegenheid van de twintigste editie van de Deventer Boekenmarkt toont SAB de mooiste boekwerken uit haar schatkamers aan het grote publiek.

Verborgen Schoonheid: de mooiste middeleeuwse boeken uit de schatkamer van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer te zien in de Burgerzaal van het Deventer stadhuis, van 17 juli tot en met 17 augustus 2008, dinsdag t/m zondag, van 11:00 -17:00, toegang gratis

De burgerzaal aan het Grote Kerkhof fungeert gedurende de weken rondom de Deventer Boekenmarkt als de schatkamer waar de 'crème de la crème' van het Deventer boekenbezit te bekijken is.

Middeleeuwse handschriften
De getoonde boeken, afkomstig uit de periode 1200-1600, zijn van nationaal en, in een aantal gevallen, internationaal belang; door hun schoonheid, geschiedenis of boekhistorische achtergrond. Onder de te exposeren boeken bevinden zich zeven handschriften met kleurrijke miniaturen en veel bladgoud. Deze zeven schatten uit de 'golden age of dutch manuscript painting' werden nooit eerder gezamenlijk geëxposeerd. Verder zijn er prachtig versierde gebedenboeken te zien, afkomstig uit Deventer kloosters die verbonden waren met de beweging van de Moderne Devotie.

Van de pers van Pafraet
Bij de keuze van de boeken is de grens gelegd bij het jaar 1600 met 1477 als scharnierpunt: het jaar waarin drukker Richard Pafraet het eerste in Deventer gedrukte boek van zijn pers liet rollen. Dat eerste Deventer boek, het Liber Bibliae Moralis, werd vorig jaar, tijdens de negentiende editie van de Deventer Boekenmarkt bij Boekhandel Praamstra onder grote belangstelling geëxposeerd. In 'Verborgen Schoonheid' is het werk van Pafraet terecht weer vertegenwoordigd. De drukker maakte van Deventer, samen met Jacob van Breda, in de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerssteden van Europa.

Spectaculaire aankopen
De depots van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek zijn niet alleen rijk gevuld met de producten van de Deventer kloosters en Deventer persen, maar ook met boeken die elders ter wereld werden vervaardigd. De in 1560 opgerichte stadsbibliotheek werd in 1630 de bibliotheek van het Deventer Athenaeum Illustre. De bibliothecarissen in die tijd, waarvan Jacob Revius de beroemdste is, zorgden voor spectaculaire aankopen, zoals een groot formaat Hebreeuwse bijbel uit de dertiende eeuw met bijzondere illustraties.

'Verborgen Schoonheid' toont niet alleen de mooiste boeken van Deventer, maar zeker ook van Oost-Nederland. Geen enkele boekenliefhebber zal deze tentoonstelling willen missen.

Publicatiedatum: 8-5-2008
middeleeuws handschrift
middeleeuws handschrift
middeleeuws handschrift
© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 8 mei 2008