Deelgemeente Feijenoord Rotterdam


Op een groen schoolplein zonder afscheiding is het fijner spelen

Hoe kunnen kinderen leren hoe fijn en belangrijk groen is als hun eigen schoolplein een jungle is van beton en asfalt?

Antwoord
Het kan en het plein moet daarom groener, vonden ze als antwoord hierop bij basisscholen De Zonnehoek en De Dialoog in Hillesluis.

Weinig natuur
Het gezamenlijke plein van de twee scholen - de één openbaar en de andere Islamitisch - deed nog het meest denken aan de binnenplaats van een gevangenis.

Ommuurd
Het ommuurde plein was weliswaar ruim, maar er viel erg weinig natuur te beleven. De acht aanwezige boompjes kwijnden als het ware weg tussen tegels en asfalt.

Bijzondere samenwerking
In het kader van het Groenjaar 2008 ging de dienst Sport en Recreatie (SenR) samen met de scholen aan de slag met een groene metamorfose voor het plein. Dat was de start van een bijzondere samenwerking, vertelt Roderik Koenis, van de afdeling Natuur en Milieu van SenR.

Rode streep als afscheiding
Het was de eerste keer dat de scholen samen om tafel gingen zitten. Daarvoor leefden ze in strikt gescheiden werelden. Ze hielden om en om pauze en er liep zelfs een dikke rode streep over het schoolplein als afscheiding.

Iedereen enthousiast
Tijdens twee workshops, waar ook zes leerlingen van de scholen als afgevaardigden aanwezig waren, werd er samen met bureau Buitenkans gewerkt aan een nieuw en groen plein. Iedereen was enthousiast en het leverde prachtige ideeën op, vertelt Roderik

Vriendelijk groen pad
Er is nu plek ingeruimd voor een heuvel met speelbomen, een vogelbosje, een vijver met springstenen en een huttenbouwplek. De strenge rode streep wordt vervangen door een vriendelijker groen pad.

Boomstammen
Er kan uiteraard nog gevoetbald worden, alleen worden nu de doelpalen vervangen door boomstammen.

Ondertekening
Maandag 14 juli vond op De Zonnehoek, in aanwezigheid van portefeuillehouder René Kronenberg van de deelgemeente Feijenoord, de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst dat de partijen met elkaar hebben opgesteld (foto). Twee schooldirecteuren deden dat namens De Zonnehoek en De Dialoog, en ook Stefan Rovers, voor SenR en Jan Fischer, voor Groenjaar 2008. Daarmee werd het project veilig gesteld en kan men na de zomervakantie verder met de voorbereidende werkzaamheden.

Afronding eind 2008
In de herfstvakantie wordt begonnen met de verandering van het plein aan de Hollandsestraat, dat eind dit jaar helemaal klaar moet zijn. Dan kunnen alle leerlingen eindelijk lekker samen chillen, picknicken, voetballen en spelen in het groen.

Schijnwerpers op groen
Rotterdam is een groene stad. In het Groenjaar 2008 staan alle schijnwerpers gericht op het groen en dat merken de Rotterdammers. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en nieuwe initiatieven voor een mooiere groene stad na 2008. Samen met de Rotterdammers, want de stad is groener als iedereen meedoet!