VVD



Eurofractie

17-7-2008

Europarlementariërs gaan strijd aan met Internet Censuur

Jules Maaten: Richtlijn moet de vrijheid op het internet in landen zoals China garanderen

Europarlementariër Jules Maaten heeft vandaag een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd: de Europese Global Online Freedom Act (EU GOFA). Dit voortstel volgt het voorbeeld van de Amerikaanse Global Online Freedom Act (GOFA) en wil de vrijheid op het internet garanderen. Naast het tegen gaan van censuur in autoritaire staten moet het wetsvoorstel dissidenten in autoritaire staten bescherming bieden.

Jules Maaten: "Europa moet de promotie van de vrijheid van meningsuiting als de basis zien van het internet. De situatie in China, met de Olympische Spelen in aantocht, maakt dit des te meer actueel. De EU GOFA zal minimale bedrijfsstandaarden creëren voor een industrie die er niet in is geslaagd zichzelf te reguleren. Mensenrechten moeten ook online worden beschermd".

Het Amerikaanse bedrijf Yahoo! bood in 2007 verontschuldigingen aan voor het "misverstand" waardoor de Chinese dissident Shi Tao voor tien jaar achter de tralies verdween nadat het Amerikaanse bedrijf persoonlijke informatie over Shi Tao aan de Chinese autoriteiten had gegeven. De Europese GOFA zorgt ervoor dat Europese bedrijven niet in een dergelijke situatie terecht kunnen komen in landen die de vrijheid van het internet beperken, zoals Wit Rusland, Birma, Volksrepubliek China, Cuba, Egypte, Ethiopie, Iran, Noord Korea, Saudie Arabie, Syrie, Tunesie, Turkmenistan, Uzbekistan en Vietnam.

Het 19-pagina lange, nog onofficiële wetsvoorstel bevat o.a. :

o Minimale bedrijfsstandaarden voor Europese Internet bedrijven die werkzaam zijn in autoritaire staten;

o Verplichting voor Internet bedrijven om servers in Westerse landen te plaatsen;

o Behandeling van internet censuur als een internationale handelsbarrière.

o Jaarlijkse vaststelling van landen die het internet censureren;

o Oprichting van het 'Office of Global Internet Freedom';

o Verklaring dat het doel is van EU beleid om vrijheid van meningsuiting op het internet te promoten en de vrije stroom van informatie garanderen;

o Voorstellen voor een budget van 20 miljoen euro voor de ontwikkeling en verspreiding van anti-censuur software middelen en diensten;

o Verplichtingen voor zelf censurerende internet bedrijven om beperkingen in hun diensten centraal te registreren om zo meer transparantie te creëren;

De Europese GOFA wordt gesteund door verschillende Europarlementariërs uit diverse partijen, oa: Chistofer Fjellner (EPP), Edward McMillan-Scott (EPP), Paulo Casaca (PSE), Karin Riis Jorgenson (ALDE), Henrik Lax (ALDE), Eva Lichtenberger (Verts) and Frithjof Schmidt (Verts).

Jules Maaten was de afgelopen dagen in Washington DC voor overleg met Christopher Smith, lid van het Huis van Afgevaardigden die de VS versie van de GOFA heeft voorgesteld.

Ook de mensenrechten organisaties Reporters Without Borders en Freedom House steunen de Europese GOFA.