Gemeente Spijkenisse


Rijkswaterstaat compenseert groen voor aanleg van wegen: beplanting en bomen voor Spijkensse


17 juli 2008

Rijkswaterstaat groen
Rijkswaterstaat geeft Spijkenisse circa 3.000 bomen om de aanleg van Noordelijke Randweg Den Haag (NoRah) en de verbreding van de A15 te compenseren. Ook in Rotterdam en andere regiogemeenten kunnen groenprojecten worden gerealiseerd op kosten van Rijkswaterstaat.

Daarmee kan Rijkswaterstaat zijn verplichtingen nakomen om groen te compenseren bij grote infrastructurele projecten. Spijkenisse krijgt
14,7 ha groen aangeboden. Daarbij zit ook het onderhoud gedurende vijf jaar. Via een omrekeningsfactor die de Boswet toestaat (50 m2 per boom) kunnen circa 3.000 bomen worden geplant.

De Afdeling Ontwikkeling en Ontwerp van de gemeente heeft een aantal projecten in de stad aangewezen om deze bomen (en in sommige gevallen ook beplanting) te realiseren.

Op deze lijst staan voor het komend plantseizoen onder andere het afmaken van boomstructuren op de verlengde Maaswijkweg, Park Welgelegen en de zuidrand van park Waterland. Later kunnen daar nog andere projecten bijkomen zoals het afmaken of realiseren van boomstructuren op de Baljuwlaan, Schenkelweg en Groene Kruisweg.

De gemeente sluit met Rijkswaterstaat twee overeenkomsten (NoRah en A15) die na het zomerreces ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.