PvdA Europees parlement


Supernetwerk voor duurzame energie

17 juli 2008

Er moet een supernetwerk komen van elektriciteitskabels over de zeebodem van de Baltische staten tot Noord-Afrika om veel meer windparken op zee en een grootschalige invoer van zonne-energie uit Noord-Afrika mogelijk te maken.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey doet deze oproep samen met andere collega's aan voorzitter Barosso van de Europese Commissie en aan Frans president Sarkozy, huidige voorzitter van de Europese Unie.

Corbey: "Europa heeft veel meer duurzame energie nodig. Met een supernetwerk kunnen we veel wind op zee en zonnecentrales in Noord-Afrika bouwen zonder veel energieverlies. Technisch is dat geen probleem, er zal natuurlijk wel in geïnvesteerd moeten worden en politieke wil is nodig. Het nieuwe Europees-Mediterrane partnerschap kan meteen haar nut bewijzen door een energieverbinding tussen Zuid-Europa en Noord-Afrika mogelijk te maken".

Wind- en zonne-energie hebben als nadeel dat de energietoevoer niet constant is. Als het niet waait of bewolkt is, dan valt de productie stil. Door de bouw van een supernetwerk over de zeebodems van de Oostzee, Noordzee, Atlantische Oceaan, Ierse zee en Middellandse Zee kan de energietoevoer beter worden uitgebalanceerd. "Als het op de Oostzee hard waait en in Spanje niet, dan gaat het overschot aan Baltische elektriciteit richting Spanje en andersom", aldus Corbey. Deze toegenomen betrouwbaarheid maakt duurzame energie goedkoper. Het wordt hierdoor gemakkelijker om de Europese CO2-doelstelling te halen omdat er minder reservecapaciteit (zoals kolencentrales) hoeft te worden gebruikt om de wisselingen in het stroomaanbod op te vangen. Corbey: "Alleen al het stuk supernetwerk tussen Nederland, Duitsland en Engeland levert een CO2-besparing op die vergelijkbaar is met de uitstoot van 4 miljoen auto's, de CO2-besparing van alle nieuwe windparken en zonnecentrales die ermee kunnen worden aangesloten komen hier nog eens bovenop".

Vanavond praat de groep Europarlementariërs met Commissievoorzitter Barosso over de plannen.