Gemeente Best

Best informatief, week 29 - 2008

Column Wethouder Kerkhoff

Best bouwt weer!
De laatste weken zijn in Best enkele bouwprojecten gestart waar we trots op kunnen zijn!

Hennie van Laarhoven heeft zijn eigen bedrijfswoning, inclusief zijn nieuwe bedrijfspand op de Zessprong in gebruik genomen en vervolgens is zijn bedrijf gestart met de bouw in Schutboom. Daar is begonnen met de nieuwe woning voor de familie Schepens - de fundering ligt er al in
- en vervolgens is aanpalend begonnen met het fundament van de negen SIR-55-plus woningen, waarvan het grootste gedeelte al is verkocht!

Opmerkelijk is dat het hier met name gaat om duurzame woningbouw, waarbij in de woningen een warmtepomp wordt aangebracht. Dat betekent eenvoudig gezegd dat op 80 meter diepte in de zomer koude lucht wordt opgehaald en 's winters warmte naar boven wordt gebracht. En dat scheelt natuurlijk fors in de energierekening! Ik hoop van harte dat we nog dit jaar kunnen vervolgen met de bouw van zestien patiobungalows, die in het verlengde liggen van de 55-plus-woningen. Uiteindelijk worden er in Schutboom Noord zo'n kleine zestig woningen gebouwd.

Daarnaast zijn we - eindelijk - begonnen met de bouw van 24 appartementen aan de Heilig Hartstraat. De toekomstige bewoners wonen nu in de Raadhuisstraat. Wanneer dit zorgcomplex klaar is, gaan we hun huidige woningen verbouwen om aan de Raadhuisstraat weer een nieuwe, jonge doelgroep in zelfstandige appartementen onder te brengen.

Feestelijke momenten dus, omdat we op diverse plaatsen weer bouwen voor en aan Best!

Na de vakantieperiode denkt MGM Projectontwikkeling ook te kunnen beginnen met de bouw van ruim tachtig woningen aan de Oranjestraat (het project Oranjehof). Ik verwacht dat we op niet al te lange termijn ook de ontwikkeling van Wooninc. aan de Spoorweglaan op gang kunnen brengen. Daar gaat het ook om ongeveer tachtig woningen.

Verder heeft de raad recent een voorbereidingsbesluit genomen om de bouw van tussen de dertig en veertig woningen rond de voormalige Babydump mogelijk te maken. De gevels van dit historische pand (één van de eerste Bestse klompenfabrieken) blijven staan. Het wordt omgevormd tot een kantoorgebouw. Ook de bedrijfsschoorsteen krijgt in het geheel een functie. In de directe omgeving verrijzen zogenaamde boerderijwoningen die heel goed passen in dit gebied.

Kortom we praten over zo'n dikke 250 nieuwe woningen. Daarmee zijn we onze inhaalslag goed begonnen!

Wethouder Kerkhoff
Vic Kerkhoff,
Wethouder Volkshuisvesting.

Dit is de laatste column voor de vakantie. Ook het college gaat even genieten van een welverdiende vakantie. Vanaf week 35 (26 augustus) vindt u de column weer in Best Informatief.

4 vragen over
Voorstellingen in het Joe Mann natuurtheater
Het is weer vakantietijd! Tijd om leuke dingen te doen met de kinderen. Deze zomer vinden er weer diverse kindervoorstellingen plaats in het Joe Mann natuurtheater.


1. Hoe komt het Joe Mann natuurtheater eigenlijk aan zijn naam? Midden in de bossen langs de weg naar Son bij het natuurgebied Nieuwe Heide ligt het Joe Mann oorlogsmonument. Genoemd naar Joe Mann, een parachutist van de Amerikaanse 101e Airborne-divisie die in september 1944 vele plaatsen in het zuiden van ons land heeft helpen bevrijden.

Het monument is een herdenking aan alle gesneuvelde geallieerden. Bij het oorlogsmonument ligt het Joe Mann natuurtheater. Het is een van de best bewaarde openluchttheaters van Noord-Brabant.


2. Wat gebeurt er tegenwoordig in dit theater? In het zomerseizoen worden er in het Joe Mann natuurtheater vele voorstellingen georganiseerd die duizenden bezoekers trekken. De organisatie hiervan is in handen van stichting Cultuurpassie. Deze zomer spelen er weer diverse kindervoorstellingen.


3. Waar kan ik meer informatie vinden over de voorstellingen? Op de website van stichting Cultuurpassie kunt u meer informatie vinden over de voorstellingen in het Joe Mann natuurtheater en over de overige activiteiten die deze stichting organiseert. Kijk op www.cultuurpassie.nl.


4. Hoe kom ik aan kaartjes voor een voorstelling? Het is aan te raden om ruim voor aanvang van een voorstelling kaartjes te kopen bij V.V.V. agentschap Best, Oranjestraat 12, 5682CC Best, telefoon: 0499-374177. Kaartjes kosten EUR 2,50 per persoon.

Evenementekalender
Wilt u weten wat er allemaal te doen is in Best? In de evenementenkalender vindt u per maand een overzicht van de diverse activiteiten en evenementen die in Best georganiseerd worden. U vindt de evenementenkalender op www.gemeentebest.nl > Actueel > Evenementenkalender.

Register Kinderopvang Best
De gemeente Best is verplicht alle kindercentra en gastouderbureaus die in deze gemeente gevestigd zijn en aan de Wet Kinderopvang voldoen te registreren. Dit gebeurt in het Register Kinderopvang Best. Ouders kunnen alleen een vergoeding van de Belastingdienst ontvangen, als zij een overeenkomst gesloten hebben met een geregistreerd kindercentrum of gastouderbureau.

Wijzigingen Register Kinderopvang Best
In het Register Kinderopvang Best zijn de volgende wijzigingen opgenomen:


* Gastouderbureau ViaViela Best is per 6 juni 2008 gestart met gastouderopvang aan de Salderes 173 in Best;
* Kindercentrum Kindertuin aan de Sportlaan 4 in Best zal vermoedelijk in exploitatie gaan met ingang van 18 augustus 2008. Ruimte voor twintig plaatsen buitenschoolse opvang.

Overeenkomst molenbouwer
Op 25 juni jl. hebben de gemeente Best en molenbouwer De Jongh B.V. een overeenkomst ondertekend voor de restauratie van de molen. De molen zal maalvaardig gerestaureerd worden. De werkzaamheden aan de molen starten eind september. Naar verwachting zal de gehele restauratie in juli 2010 afgerond zijn.

Planontwikkeling De Zessprong
De ruimtelijke ontwikkeling van De Zessprong loopt vooruit op de woningbouwontwikkeling in Aarle-Hokkelstraat. In hoofdzaak is dit plangebied gesitueerd tussen de Oirschotseweg, Ringweg, St. Antoniusweg en St. Franciscusweg. De zessprong (het kruispunt van wegen) vormt het hart van deze ontwikkeling.

De gemeentelijke ambitie is om in het gebied een hoogwaardig woon- en kleinschalig bedrijvenmilieu te creëren. Het waarborgen en waar mogelijk versterken van de karakteristieke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het kruispunt van wegen en de omgeving staat daarbij voorop.

Inrichting gebied
In de afgelopen periode heeft een aannemersbedrijf aan de Kapelweg een duurzame bedrijfsruimte met woning in de vorm van een hoeve gerealiseerd. In deze hoeve bevindt zich onder meer een installatie voor koude-warmte opslag. In de gemeente Best is het de eerste keer dat een particulier kiest voor een dergelijke voorziening. Naast deze realisatie zullen in dit gebied nog drie vergelijkbare bedrijfslocaties met -woning komen voor de hervestiging van een aantal lokale ondernemers. Ook komt er aan de St. Antoniusweg een zorgboerderij (dagbesteding voor ouderen) en wordt medewerking verleend aan particuliere woningbouw op enkele braakliggende kavels.

Met de realisatie van een rotonde op de Ringweg is een goede, directe ontsluiting voor het gebied gewaarborgd. Het door de gemeenteraad vastgestelde beeldkwaliteitplan De Zessprong vormt het strakke kader voor de stedenbouwkundige kwaliteit van de bouwontwikkeling.

Procedure
In samenspraak met de provincie worden voor de eerder vermelde initiatieven vrijstellingsprocedures - als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening - gevoerd. Het op basis van eerder vooroverleg en inspraak aangescherpte voorontwerpbestemmingsplan De Zessprong vormt de ruimtelijke onderbouwing voor de ontwikkelingen. Naar verwachting zullen de concrete bouwplannen nog deze zomer ter inzage worden gelegd. Dit bekent dat nog dit najaar bouwvergunning kan worden verleend.

112-Spektakel voor kinderen
Op zondag 7 september 2008 zal van 11.00 tot 18.00 uur het 112-Spektakel plaatsvinden aan de Karpendonkse Plas in Eindhoven. Een dag lang spektakel, speciaal voor kinderen! Alles van politie, brandweer en ambulance. Neem je ouders ook mee! Als ze durven...