Gemeente Best

Planontwikkeling De Zessprong

17-07-2008

De ruimtelijke ontwikkeling van De Zessprong loopt vooruit op de woningbouwontwikkeling in Aarle-Hokkelstraat. In hoofdzaak is dit plangebied gesitueerd tussen de Oirschotseweg, Ringweg, St. Antoniusweg en St. Franciscusweg. De zessprong (het kruispunt van wegen) vormt het hart van deze ontwikkeling.

De gemeentelijke ambitie is om in het gebied een hoogwaardig woon- en kleinschalig bedrijvenmilieu te creëren. Het waarborgen en waar mogelijk versterken van de karakteristieke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het kruispunt van wegen en de omgeving staat daarbij voorop.

Inrichting gebied
In de afgelopen periode heeft een aannemersbedrijf aan de Kapelweg een duurzame bedrijfsruimte met woning in de vorm van een hoeve gerealiseerd. In deze hoeve bevindt zich onder meer een installatie voor koude-warmte opslag. In de gemeente Best is het de eerste keer dat een particulier kiest voor een dergelijke voorziening. Naast deze realisatie zullen in dit gebied nog drie vergelijkbare bedrijfslocaties met -woning komen voor de hervestiging van een aantal lokale ondernemers. Ook komt er aan de St. Antoniusweg een zorgboerderij (dagbesteding voor ouderen) en wordt medewerking verleend aan particuliere woningbouw op enkele braakliggende kavels.

Met de realisatie van een rotonde op de Ringweg is een goede, directe ontsluiting voor het gebied gewaarborgd. Het door de gemeenteraad vastgestelde beeldkwaliteitplan De Zessprong vormt het strakke kader voor de stedenbouwkundige kwaliteit van de bouwontwikkeling.

Procedure
In samenspraak met de provincie worden voor de eerder vermelde initiatieven vrijstellingsprocedures - als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening - gevoerd. Het op basis van eerder vooroverleg en inspraak aangescherpte voorontwerpbestemmingsplan De Zessprong vormt de ruimtelijke onderbouwing voor de ontwikkelingen. Naar verwachting zullen de concrete bouwplannen nog deze zomer ter inzage worden gelegd. Dit bekent dat nog dit najaar bouwvergunning kan worden verleend.