Gemeente Groningen

Groningens Propere Dichter bundelt LenteKriebelgedichten

De Propere Dichter noemt de Groningse dichter Paul M. Borggreve zichzelf. Omdat hij deze lente met LenteKriebels meedeed, de gemeenteactie om zwerfafval in parken en plantsoenen op te ruimen.

Over elk van de dertien maandagen van de lente waarop hij afval in vuilniszakken stopte, maakte hij een gedicht. Het eerste exemplaar van de bundel met die LenteKriebelsgedichten overhandigde Borggreve woensdag 16 juli aan milieuwethouder Jannie Visscher.

LenteKriebelhesjes
Dertien gedichten staan in de oranje bundel, de kleur van de LenteKriebelhesjes die de schoonmakers dragen. Het zijn dertien treurgedichten geworden. "Het viel tegen wat er lag", vertrouwde hij de wethouder toe. "Er lag meer zwerfafval dan ik had verwacht. Tweede Pinksterdag was de treurigste dag van allemaal. Toen was ik na een kwartier al klaar omdat m'n vuilniszak vol zat."

Zonneplantsoen
Paul M. Borggreve houdt niet van zwerfafval. Vorig jaar heeft hij bij de gemeente nog geprobeerd om betaald het Sterrebos schoon te mogen maken. "Dat ging helaas niet door. Dit jaar wilde ik op een kunstzinnige manier wat aan het probleem van zwerfafval doen." En hij zo kwam nog eens ergens. "Het was ook een stukje bewustwording van mezelf. Het Zonneplantsoen bijvoorbeeld, dat kende ik nog niet. Er zijn veel mooie plekjes in de stad." Het mooiste park van de dichter? Het Pioenpark. "Alleen jammer dat de bosjes als afvalbak worden gebruikt."

Fietsenkelder
Wethouder van Milieu Jannie Visscher noemde de LenteKriebelsgedichten 'een bijzonder leuk initiatief'. "Hoe krijgen we het voor elkaar om de stad schoon te houden, daar maak ik erg druk om. We investeren als gemeente relatief veel in het schoonmaken van de stad, maar wat zou het mooi zijn als die rotzooi er gewoon niet zou zijn! Het is toch niet zo moeilijk om een papiertje in je jas te stoppen of in een afvalbak te doen? Het is een blijvende strijd. En u laat zien", roemde zij Borggreve, "dat je plezier kunt hebben in het schoon houden van de stad."

Statiegeldachtige systemen
De wethouder greep de inontvangstneming van de dichtbundel met zwerfafvalgedichten aan om de strijd van de gemeente Groningen voor 'statiegeldachtige systemen' nog even aan te stippen. Het statiegeldsysteem wordt afgeschaft en Groningen is daar tegen. "Wij zijn voor statiegeldachtige systemen om zwerfvuil te voorkomen en willen de industrie stimuleren meer afbreekbare verpakkingsmaterialen te maken. Dat is een zware strijd waar we nog niet veel succes in hebben geboekt. Maar gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die ons standpunt delen."

Na de overhandiging las Borggreve een gedicht voor: De schone en de vieze jongen. Dit gedicht en de andere zwerfvuilgedichten zijn te lezen op rondrijm.volkskrantblog.nl.

Over LenteKriebels, kijk hier.