Gemeente Groningen

Fraudeschuld bij sociale dienst eerder kwijtgescholden

De Groningse sociale dienst gaat fraudeschulden van klanten eerder kwijtschelden. Tot nu moesten bijstandsklanten met schulden tien jaar afbetalen.

Vanaf 1 augustus hoeven klanten met schulden boven de 15.000 euro maximaal zeven jaar af te betalen. Klanten met kleinere schulden zijn na vijf jaar al van hun schuld af. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten omdat het niet wil dat burgers te lang met schulden zitten.

'Fraude mag niet lonen'
Maar omdat fraude ook niet lonend mag zijn, wil het college de afbetalingstermijn niet korter maken dan vijf jaar. "We hebben ervoor gekozen de aflossingstermijn niet nog korter te maken", aldus B&W, "omdat we ook willen blijven vasthouden aan het uitgangspunt dat fraude niet mag lonen."

Inlichtingenplicht
In bepaalde gevallen is er zelfs een maximale aflostermijn van drie jaar voordat de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) de schuld kwijtscheldt. Maar dat is alleen als klanten een schuld hebben die niet het gevolg is van schending van de wettelijke inlichtingenplicht.

Aflossingscapaciteit
Als SOZAWE erachter komt dat klanten onterecht bijstandsgeld krijgen, komt er een terugbetalingsregeling. Die is gebaseerd op wat klanten kunnen betalen, de zogeheten aflossingscapaciteit. Bij twee tot drie procent van alle vorderingen die SOZAWE heeft uitstaan is de schuld hoger van 15.000 euro.

Incassobeleid
Het college gaat er vanuit de verandering in het kwijtscheldingsregime zo'n 60.000 euro per jaar kost. "Hier staat tegenover dat door intensivering van het incassobeleid en heldere regels een hogere opbrengst mag worden verwacht." SOZAWE informeert de klanten met schulden over de veranderingen rond kwijtschelding.