Gemeente Laarbeek


Speciale aandacht voor starters en senioren in Laarsche Velden Noord

BEEK EN DONK - Vanaf 2010 wordt het woningbouwproject Laarsche Velden aan de noordzijde uitgebreid met ruim 220 woningen. Hiervoor hebben wethouder Vereijken en Bouwfonds-directeur Paul Hoen op 16 juli 2008 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Aan de rand van het dorp worden zowel huur- als koopwoningen gebouwd voor een brede doelgroep, maar met speciale aandacht voor starters en senioren, aldus wethouder Vereijken.

Uitstraling Laarsche Velden Noord

Laarsche Velden Noord is de afronding van de nieuwste wijk in Laarbeek. Laarsche Velden Noord wordt doorsneden door de Molenweg, waardoor het plan verdeeld is in een westelijk en een oostelijk deel. Het westelijke plandeel vormt de overgang naar het landelijk gebied. Het kenmerkt zich door de overwegend landelijke architectuur en vormt straks de nieuwe dorpsrand. Het plandeel ten oosten van de Molenweg vormt de overgang naar de bestaande bebouwing en krijgt een pleinvormige ruimte, waaraan de woningen gegroepeerd staan. Dit oostelijk deel ademt de sfeer van een tuindorp uit, met meer traditionele architectuur.

Parkachtige uitstraling

Aan de westzijde van het nieuwe plangebied wordt de bestaande Goorloop opnieuw ingericht. Hierdoor ontstaat een natuurzone die tevens dient als hemelwaterretentiegebied. Door dit gebied wordt in de vorm van een dijkje of knuppelpad een recreatieve, groene route aangelegd. In de straten en aan de pleinen en pleintjes worden forse bomen aangeplant voor een parkachtige uitstraling.

Aanbod woningen en vrije kavels

Laarsche Velden Noord wordt een gevarieerde wijk in woningtypologie, prijsklasse en dus in doelgroepen. Speciale aandacht ging bij het maken van het stedenbouwkundig plan uit naar starters en senioren. Voor hen in het bijzonder worden goedkopere koop- en huurwoningen en patiowoningen met slaapkamer en badkamer op de begane grond ontwikkeld. Eind 2009 zullen de eerste bouwkavels worden uitgegeven. Ontwikkelaar Bouwfonds verwacht in 2010 de eerste schop in de grond te kunnen steken. De realisatie van Laarsche Velden Noord zal circa zes jaar in beslag nemen en wordt naar verwachting in 2016 afgerond.