Gemeente Veenendaal


Raad van State wijst verzoek Lantor af

Op donderdag 17 juli 2008 heeft de Raad van State het verzoek van Lantor BV om voorlopige voorziening afgewezen. Door deze uitspraak kan de Bouwcombinatie Brouwerspoort v.o.f. voorlopig verder gaan met de bouw van culturele voorzieningen, woningen en commerciële ruimtes in het noordelijke gedeelte van het plan Brouwerspoort. Lantor BV had het verzoek om voorlopige voorziening aangevraagd vooruitlopend op het hoger beroep tegen het afgeven van de bouwvergunning door de gemeente Veenendaal. Cees Sanders, wethouder Ruimtelijke Ordening: "We zijn blij met dit signaal van de Raad van State. Na de uitspraak van de Utrechtse rechtbank hadden we niet anders verwacht. Het hoger beroep zien we met vertrouwen tegemoet."

Lantor BV heeft in februari 2008 beroep ingesteld bij de rechtbank Utrecht tegen de verleende bouwvergunning voor de bouw van drie bouwblokken in het plan Brouwerspoort. In maart achtte de bestuursrechter de ingediende bezwaren ongegrond. De rechter stelde de gemeente toen op alle punten in het gelijk. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Lantor BV het verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de Raad van State. Dit verzoek is vooruitlopend op een hoger beroep. Toekenning van het verzoek had waarschijnlijk het opschorten van de bouw tot gevolg gehad. Het is nog niet duidelijk wanneer het hoger beroep door de Raad van Staat wordt behandeld.

Door de uitspraak kan Bouwcombinatie Brouwerspoort v.o.f. nu doorblijven bouwen. De betreffende gebouwen omvatten een bibliotheek, een kunstuitleen, een historisch museum, een onderkomen voor de historische vereniging Oud Veenendaal, maar ook woningen, commerciële ruimtes en parkeerplaatsen. Naar verwachting zijn deze gebouwen in 2010 gerealiseerd.