BedrijfsautoRAI

Gemeente Ronde Venen neemt bijzondere DAF LF45.160 in gebruik

(7/17/2008)
In de gemeente Ronde Venen zitten bij veel particulieren en boeren meer dan 1000 rioolgemaaltjes, die regelmatig gereinigd moeten worden. De gemeente Ronde Venen heeft hiervoor een nieuwe kolkenzuiger in gebruik genomen, die ontworpen is voor het gebruik op kleine boerenerven en in nauwe straten.
De kolkenzuiger is gemonteerd op een chassis van een DAF LF45.160. Onlangs mocht Frans Sanders, verkoper van Cosmo Trucks Woerden, de leverancier van deze DAF LF45.160, dit bijzondere voertuig overhandigen aan Henk Dalebout, hoofd buitendienst van de gemeente Ronde Venen.

Het bijzondere aan deze kolkenzuiger is dat Jan van der Neut, rioolbeheerder van de gemeente, maar tevens ontwerper en bestuurder van de kolkenzuiger, via een schetsje op een sigarenkistje, de opbouw zelf ontworpen heeft. âUit de praktijk ken ik natuurlijk alle beperkingen, die in het dagelijks verkeer voorkomen, bij het rijden met een kolkenzuiger in kleine straten en op nauwe boerenerven. Uit die ervaring bleek dat we een voertuig moesten kiezen dat zeer wendbaar is, met een korte draaicirkel. De keuze viel toen op een DAF LF45.160.â Daar is een bestaande tank van 4000 liter opgebouwd en een vacuümpomp. Het voertuig is multifunctioneel ontworpen, zodat men er riolen mee kan reinigen, het vuil kan opzuigen, de riolen kan schoonspuiten en daarna het vuile water ook weer kan opzuigen. Alles is in eigen beheer opgebouwd. Hij noemt het zelf een mooie technische puzzel.

De DAF LF45.160 is de tweede DAF die de gemeente Ronde Venen aanschaft. Cosmo Trucks Woerden is de huisleverancier van de gemeente en men is daar zeer tevreden over. Dalebout: âDag en nacht staat Cosmo Trucks in principe voor je klaar en geeft gevraagd, maar gelukkig ook ongevraagd, technische adviezen, die er toe leiden dat we ons werk met de DAF voertuigen efficiënter kunnen uitvoeren.â