Woonbond



17-07-2008

IUT vraagt aandacht voor slechte positie Oost-Europese huurders

Met een handtekeningenactie wil de International Union of Tenants (IUT) - de internationale vereniging van huurders waarvan ook de Woonbond lid is - aandacht vragen voor de slechte positie van zittende huurders in centraal en Oost-Europa. Na de afschaffing van het communisme in landen als Polen, Tsjechië en Slovenië, is de huursector, die grotendeels in staatshanden was, in hoog tempo geprivatiseerd. Naar schatting 2,2 miljoen huishoudens zijn als gevolg hiervan hun huurbescherming kwijtgeraakt. Ze zijn geconfronteerd met torenhoge huurstijgingen in Praag bijvoorbeeld zijn de huren sinds
1990 met 620% gestegen , en massaal uit hun huis gezet, omdat ze de huur niet meer konden betalen of omdat de nieuwe huiseigenaren de woningen opeisten.

De IUT wil met de handtekeningenactie de regeringen in de voormalige Oostbloklanden wijzen op hun plicht om het recht op wonen voor hun inwoners te garanderen. Ook de Europese Unie wordt gevraagd om de nieuwe EU-lidstaten op de vingers te tikken om aan deze erbarmelijke situatie een eind te maken.

De IUT roept iedereen op de petitie online te tekenen. Hoe meer handtekeningen, hoe groter de kans op succes. U kunt de petitie tekenen op www.iut.nu.