Ministerie van Defensie

17-07-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

7 tot en met 13 juli

Archieffoto van een patrouille in Uruzgan. - Foto: Sjoerd Hilckmann/AVDD

Goed en slecht nieuws lagen dicht bij elkaar deze week in Uruzgan. Op woensdag 9 juli werd in de omgeving van Chora een nieuwe school geopend. Enkele dagen later viel bij een zelfmoordaanslag in Deh Rawod een groot aantal slachtoffers.

De nieuwe school staat in een gebied dat bekend staat als de Barakzai-driehoek. In deze regio heerst al decennia lang een conflict tussen twee families over een stuk land en een irrigatiekanaal. Daarbij zijn in de loop der jaren bijna honderd doden gevallen. De nieuwe school is gebouwd in overleg met beide families en biedt onderdak aan kinderen uit beide kampen. De school draagt hierdoor bij aan een vreedzame oplossing van het conflict en bevordert de samenwerking tussen de rivaliserende partijen.

Video: Opening school in Chora

foto: Richard Frigge/AVDD - Een gewondenverzorgster verleent bijstand aan een gewonde Afghaan.

In het centrum van Deh Rawod werd zondag 13 juli een zelfmoordaanslag gepleegd. 26 personen kwamen hierbij om het leven, waaronder enkele leden van de Afghan National Police (ANP). Daarnaast vielen er tientallen gewonden die voor een deel werden opgevangen op Camp Hadrian. Een aantal gewonden werd overgebracht naar ISAF-hospitalen in de omgeving, waaronder het Nederlandse hospitaal op Kamp Holland.

Op dinsdag 8 juli is een Australische militair in de Baluchi-vallei om het leven gekomen, toen het voertuig waarin hij zat op een Improvised Explosive Device (IED) reed. Drie andere inzittenden raakten daarbij gewond. Een ANP-patrouille vond een dag eerder een IED die door de Explosieven Opruimingsdienst van Task Force Uruzgan (TFU) ontmanteld werd.

De lokale dorpsoudsten tijdens de shura in de Baluchivallei. - Foto: Australian Department of Defence

Tijdens een shura in de Baluchivallei hebben tientallen lokale dorpsoudsten kennis gemaakt met afgevaardigden van het Afghaanse provinciale bestuur, het Afghaanse leger, en leden van het PRT. Met de komst van een nieuwe buitenpost in de vallei is de veiligheid zo toegenomen dat de weg vrij is om verschillende projecten op te starten. Het was de eerste keer dat afgevaardigden van het provinciale bestuur een shura in dit gebied bijwoonden.

Video: Shura in Baluchivallei

Vanaf Kandahar Air Field is een konvooi met brandstoftrucks naar Kamp Holland gereden. Het werd begeleid door TFU-militairen en de ANP. Onderweg is het konvooi enkele malen beschoten, waarbij een ANP-agent en een Afghaanse truckchauffeur gewond raakten. Dit vuur is door TFU en ANP beantwoord. Ook werd ondersteuning verleend door een Apache gevechtshelikopter van de Nederlandse Air Task Force (ATF), die daarbij zijn boordwapens inzette. Aan vijandelijke kant zijn daarbij waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

F-16's van de ATF meerdere malen hun wapens ingezet ter ondersteuning van ISAF-eenheden in de zuidelijke provincies. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke strijders.