Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 15 juli 2008 - NRG voorbereid op nieuwbouw kerncentrales

Petten, 15 juli 2008 Het nucleaire expertisecentrum NRG is er klaar voor om een actieve bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aandeel kernenergie in de Nederlandse energiemix. Uit het zojuist gepubliceerde jaarverslag blijkt dat NRG werkt aan de bouw van een nieuwe kerncentrale in Finland, een fusiereactor in Frankrijk en bedrijfsduurverlenging van nucleaire centrales in Engeland. Dit is het concrete resultaat van het ingezette beleid om de NRG activiteiten te verschuiven van het in stand houden van kennis naar nieuwbouw van kerncentrales.

Deze nieuwe positie van NRG sluit naadloos aan bij het standpunt van het kabinet over de rol van kernenergie in Nederland, zoals verwoord in het in juni gepresenteerde Energierapport 2008. De regering werkt een aantal scenarios uit voor kernenergie in Nederland opdat het volgende kabinet een besluit kan nemen over nieuwbouw van een of meer kerncentrales in ons land.

NRG ziet dit als een goede stap richting verduurzaming van de energievoorziening in ons land en om in pas te lopen met de ontwikkeling van kernenergie in Europa. Het huidige aandeel kernenergie in Europa van meer dan 30%, moet op zijn minst behouden blijven voor een schone, betrouwbare en betaalbare toekomstige energievoorziening. Dit betekent dat er de komende twintig jaar 60 tot 70 kerncentrales van de 3^e generatie gebouwd zullen moeten worden. Deze generatie centrales produceert een kleiner volume en korter levend afval en gebruikt circa 20% minder uranium.

NRG richt zich met haar expertise op ondersteuning van de overheid en het internationale bedrijfsleven. Met de nieuwbouw van kerncentrales de komende jaren is een investering van vele tientallen miljarden euros gemoeid. De tijd is nu rijp voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich te positioneren hierin een aandeel te krijgen.


*** (einde persbericht) ***