Ingezonden persbericht

HydroLogic en Omniversum maken burger bewust van overstromingsgevaar

Omniversum organiseert van 30 juni tot en met 31 augustus 2008 het Wereld Water Film Festival. Naast de vertoning van films worden tijdens dit festival elke zaterdag ("Waterdag") omlijstende activiteiten georganiseerd. Op 19 en 26 juli staan deze gratis activiteiten in het teken van overstromingsgevaar. Voor Nederland het belangrijkste waterthema.

HydroLogic specialist Leanne Reichard: "Onder invloed van klimaatverandering openen de stijgende zeespiegel en het wassende rivierwater de aanval op onze dijken. Een watersnood vormt voor de Nederlandse burger een reëel en groeiend gevaar. Nederlanders zijn zich daar nauwelijks van bewust en hebben geen idee wat ze moeten doen bij een overstroming. De studie Veiligheid Nederland in Kaart (gecoördineerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat) heeft aangetoond dat de kans dat dijken of dammen bezwijken groter is dan gedacht."

Nederland telt niet voor niets duizenden kilometers aan dijken en dammen. 30% van ons land ligt beneden zeeniveau en zonder onze waterkeringen staat 65% van het land regelmatig onder water. Reichard: "In een stad als Zoetermeer zou zelfs tot 5 meter water staan. Extra aandacht voor overstromingsgevaar is nodig om Nederland voor toekomstige generaties veilig te houden."

Op 19 en 26 juli gaan Omniversum en HydroLogic daaraan werken. Kinderen (en hun ouders) krijgen in toegespitste activiteiten persoonlijke informatie over de kans die ze lopen om betrokken te raken bij een overstroming. Deelnemers kunnen hun adres intoetsen om te zien of hun huis onder water loopt bij een dijkdoorbraak. Kaarten en animaties maken snel duidelijk tot hoe hoog het water kan komen. Ook ontdekken deelnemers hoe zij met eenvoudige acties de kwalijke gevolgen van een overstroming zoveel mogelijk kunnen indammen.

Om zelf getuige te zijn van deze stap richting een veiliger Nederland en om uw eigen waterbewustzijn op te vijzelen, bent u van harte uitgenodigd om zaterdag 19 juli of 26 juli tussen 11u en 17u in het Omniversum aanwezig te zijn.