Provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland: VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 15 JULI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 15 juli 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Structuurplan Haaglanden bouwsteen voor Provinciale Structuurvisie
Het Regionaal Structuurplan van stadsgewest Haaglanden (RSP) zal worden gebruikt als bouwsteen voor de Provinciale Structuurvisie (PSV). Gedeputeerden Staten onderschrijven de ambitie en inzet van stadsgewest Haaglanden om zich te positioneren als een internationaal sterke regio, in relatie tot de verstedelijkingstrategie Zuidvleugel en Randstad 2040. Als bijdrage aan een sterke Randstad zet Haaglanden in op drie grote gebiedsontwikkelingen: Het World Forum Den Haag (zone voor internationale organisaties op het gebied van vrede en recht), de Binckhorst Den Haag (transformatie van bedrijventerrein) en het Technologisch Innovatief Complex Delft. Om te komen tot een concurrende Zuidvleugel zijn vervolgens verschillende projecten benoemd. Het Structuurplan van Haaglanden is beoordeeld op basis van het streekplan Zuid-Holland West (2003). GS kunnen op enkele onderdelen niet instemmen. GS hebben besloten dat zij de vestiging van een betonmortelcentrale in de Vlietzone niet wenselijk achten. Verder wordt goedkeuring onthouden ten aanzien van het afwegingskader, zoals opgenomen in het structuurplan, op basis waarvan stedelijke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt buiten de geldende bebouwingscontouren. In het ruimtelijke interim-beleid (tot eind 2009) van de provincie, wordt overigens enige ruimte geboden om gemotiveerd af te wijken van de bebouwingscontouren. De samenwerking tussen de provincie en de regio wordt voortgezet om een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke ontwikkeling te realiseren.

Factory Outlet Center Alphen a/d Rijn onder voorwaarden mogelijk
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft groen licht gekregen voor het verder onderzoeken van de mogelijkheden voor de vestiging van een Factory Outlet Center op het bedrijventerrein Hoorn-West. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland staan niet afwijzend tegenover de vestiging van een Outlet op deze locatie. Uit een provinciale locatiestudie is gebleken dat nergens in de provincie plaats is voor een Outlet Center in of naast een regionaal winkelcentrum. Van de locaties die wel beschikbaar zijn, komt de locatie Hoorn West als beste uit de bus.

Gedeputeerde Staten willen nog wel dat de effecten op de (boven)regionale voorzieningenstructuur en op de weginfrastructuur worden onderzocht. Verder moet bij de uitwerking van het plan voldoende aandacht worden besteed aan de inpassing in het Groene Hart en intensief ruimtegebruik. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zullen Gedeputeerde Staten te zijner tijd een definitief standpunt innemen.

Definitief ontwerp N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda vastgesteld
Een ophaalbrug over de Hollandsche IJssel, beperkte verlichting op de weg door de polder, landschappelijke inpassing van de weg in de omgeving, een park op het Sluiseiland en drie rotondes. Dat zijn enkele elementen uit het definitieve ontwerp voor de N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda (ZWR), die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Tevens hebben zij besloten om zelf de ruimtelijke procedure op te pakken, namelijk het maken van een inpassingsplan. Dit is een instrument dat de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening de provincie biedt sinds 1 juli. In 2011 zullen de eerste auto's naar verwachting over deze weg kunnen rijden. De kostenraming voor dit definitieve ontwerp is ¤ 65,9 miljoen.
In het definitieve ontwerp is veel aandacht besteed aan de inpassing van de weg in de omgeving. Er zijn maatregelen opgenomen om licht- en geluidsoverlast te minimaliseren. Er komt alleen verlichting daar waar nodig, zoals bij rotondes en bijvoorbeeld de brug over de Hollandsche IJssel. De weg in de polder blijft onverlicht. Om hinder door het lichtschijnsel van koplampen voor bewoners te voorkomen, worden bomenrijen geplaatst. Het ontwerp voorziet in het plaatsen van geluidsschermen op een aantal plaatsen om de geluidsoverlast tegen te gaan.
Meer informatie over het definitieve ontwerp vindt u op onze website via Thema's >> Verkeer en vervoer >> Wegverkeer.

Onderzoek doorstroom Alphen a/d Rijn N 207-Noord
Op 6 maart 2008 heeft de provincie een overeenkomst ondertekend met de gemeenten langs de N 207-Noord voor de aanpak van de verkeersproblemen. Basis voor de overeenkomst zijn de conclusies en aanbevelingen uit de corridorstudie N 207. Op het bord van de provincie ligt een onderzoek naar maatregelen om de doorstroming van met name het openbaar vervoer op dit gedeelte van de N 207 te verbeteren. Op 14 juni hield het Algemeen Dagblad een brainstormsessie met ondernemers en bewoners over de vraag hoe de problemen het beste opgelost kunnen worden. De afspraken gemaakt in de intentieovereenkomst en de resultaten van de brainstormsessie van het AD hebben hun weerslag gekregen in het plan van aanpak voor het onderzoek naar de doorstromingsmaatregelen. Het plan van aanpak zet onder andere in op een enquête onder weggebruikers en openbaarvervoerreizigers, een verkeerskundig onderzoek, een onderzoek naar de doorstroming openbaar vervoer op het gehele traject van station Alphen a/d Rijn tot Schiphol en een quick scan naar de verdubbeling van de N 207 in combinatie met een analyse van overige knelpunten op het deel Alphen a/d Rijn en Noord-Holland. Deze enquête is op 1 juli gestart. De resultaten worden medio september verwacht.

Provincie neemt deel aan Samenwerkingsverband Bereik
De provincie werkt samen met Rijkswaterstaat, de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden aan een betere bereikbaarheid, bijvoorbeeld op het terrein van gladheidbestrijding of dynamische verkeersmanagement. Ook het bedrijfsleven en consumentenorganisaties haken aan bij deze initiatieven. In de Rotterdamse regio werkten de partijen samen onder de naam Nexus en in de Haagse regio onder de naam Swingh. In maart 2008 zijn Swingh en Nexus samengevoegd tot Bereik, omdat de samenwerking een nieuwe fase is ingegaan. De tijd is rijp om de stap te zetten naar grotere projecten en uitvoering van totaal verkeersbeleid in de beide regio's. Daar hoort ook een nieuwe organisatie bij. Gedeputeerde Staten hebben, met terugwerkende kracht, ingestemd met deze samenvoeging en deelname aan Bereik.

Archeologisch monument Rhijngeest-Zuid
De archeologisch waardevolle resten in het gebied Rhijngeest-Zuid worden in kaart gebracht, uitgegraven en vakkundig bewaard. Dit hebben Gedeputeerde Staten bepaald op grond van het bestaande provinciaal beleidskader en de Wet op de Archeologische Monumentenzorg. Op die plekken waar de bodem niet verstoord wordt, blijft het archeologisch bodemarchief intact.
Het gebied Rhijngeest-Zuid staat sinds 1994 te boek als archeologisch monument. Op deze locatie in Oegstgeest is een Bio Science Park gepland. De provincie staat, als bevoegd gezag, verstoring van dit monument toe vanwege het grote economische belang. Er liggen resten van een uitgestrekte nederzetting uit de vroege middeleeuwen (550-700 na Chr.). Het gaat om ten minste zes woningen, meerdere bijgebouwen, waterputten en erfafscheidingen, greppels, beschoeiingen en afvalkuilen. Naar verwachting ligt er ook een begraafplaats.

Percentage voor kunst bij grote werken aan infrastructuur, water of groen
De percentageregeling kunst bij infrastructurele projecten wordt voortgezet en uitgebreid. Over de periode 2004-2008 is 1 procent van de provinciale investeringen in infrastructurele werken gereserveerd voor publieke kunstprojecten. Dat kwam neer op 4 miljoen euro. Met ingang van 2009 wordt kunst behalve aan infrastructuur, ook gekoppeld aan projecten op het gebied van groen en water. De nadruk komt daarbij te liggen op blijvende in plaats van eenmalige kunst(activiteiten). Kunst kan ook nog gerichter worden ingezet om het draagvlak voor ruimtelijke ingrepen te verhogen. Daarnaast zullen vooraf afspraken worden gemaakt over beheer en onderhoud van de kunstwerken.
Het kunstproject 'Echt Zien' rondom de N470 was het eerste project in het kader van deze regeling. De verandering van de omgeving komt met behulp van kunst tot leven en versterkt de regionale identiteit, blijkt uit evaluatie van dit project. De uitvoering ervan ligt bij Kunstgebouw.

Eerste resultaten uit onderzoek naar effecten van herindelingen
Een gemeentelijke herindeling leidt tot betere dienstverlening aan de inwoners, professionelere ambtenaren, betere bestuurders, effectiever beleid, en een sterkere positie ten opzichte van andere overheden. Een aandachtspunt is de betrokkenheid van mensen bij de nieuwe gemeente: zij ervaren een grotere afstand tot het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Die betrokkenheid kan goed op andere manieren worden vormgegeven.
Dit komt naar voren uit het onderzoek dat de provincie Zuid-Holland liet doen naar de effecten van de recente gemeentelijke herindelingen. De onderzoekers ondervroegen raadsleden, bestuurders, gemeentesecretarissen, het ambtelijk management, leden van de ondernemingsraden en externe adviseurs. Ook spraken zij met enkele maatschappelijke organisaties en met provinciale bestuurders en ambtenaren.

Verbetering provinciale ondersteuning aan gemeenten bij Wmo
Gedeputeerde Staten willen dat de organisaties die gemeenten ondersteunen bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) meer inspelen op de vraag van de gemeenten. Dit is het antwoord van GS op vragen van Statenlid Iris Meerts (PvdA). De provincie is er wettelijk verantwoordelijk voor dat goede ondersteuning aan gemeenten wordt geboden bij de Wmo, maar wethouders hebben laten weten dat de huidige ondersteuning niet voldoet aan de wensen. In september 2008 worden Provinciale Staten op de hoogte gebracht van de nieuwe afspraken met de ondersteuningsorganisaties.
GS laten verder weten dat Zorgbelang Zuid-Holland een belangrijke partij is in het krachtenveld met zorgaanbieders en verzekeraars, omdat het de stem van de zorgvragers vertegenwoordigd. Zorgbelang Zuid-Holland komt op voor cliënten, patiënten en mantelzorgers die gebruik maken van voorzieningen uit de Wmo, de AWBZ en de Zorgverzekeringswet.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2171 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Zuid-Holland bereid tot verkoop locatie zoutopslag De Zilk
De provincie is in principe bereid de locatie van zoutopslag in De Zilk aan de gemeente Noordwijkerhout te verkopen. Gedeputeerde Staten schrijven dit naar aanleiding van vragen van statenlid Ivo ten Hagen (VVD). De huidige functie van zoutopslag kan met de 'Zevende partiële herziening Streekplan Zuid-Holland West 2003, Duivenvoordecorridor/Westland c.a.' worden gewijzigd in stedelijke functies. Zodra de locatie vrijkomt neemt de provincie hierover contact op met de gemeente.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2177 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Luchtkwaliteit provinciale wegen
Er zijn géén maatregelen nodig om de luchtkwaliteit langs de provinciale wegen te verbeteren. Op grond van de momenteel geldende rekenmethodiek om NO2 en fijn stof te meten, heeft de provincie vastgesteld dat nergens de voorgeschreven norm in 2015 op provinciale wegen wordt overschreden.
De inventarisatie leverde zeven plaatsen langs provinciale wegen met hogere concentraties NO2, maar deze concentraties lagen ruim onder de wettelijke grenswaarde in 2015. Bovendien blijkt op zes van zeven plaatsen geen bebouwing aanwezig. Op de enige plaats waar dit wel het geval is, de N219 bij Zevenhuizen, zal binnen enkele jaren na realisatie van de nieuwe aansluiting van de N219/A2 een geheel andere situatie ontstaan.

Asfaltcentrale
GS hebben geantwoord op vragen van de SP inzake de vergunningproblematiek rond de Asfaltcentrale in Gouda. Het bedrijf werkt met een vergunning uit 1975, al loopt er thans een nieuwe vergunningenprocedure. GS noemen vijf redenen waarom de nieuwe milieuvergunning van de Asfaltcentrale zo lang op zich heeft laten wachten. Volgens GS zijn er op dit moment nog vijftig bedrijven in Zuid-Holland (exclusief DCMR) met een vergunning ouders dan tien jaar. Het zijn voornamelijk betonbedrijven en scheepswerven.

Windturbines A4
GS hebben geantwoord op vragen van D66 inzake de locatiestudie van de gemeente Den Haag om windturbines langs de A4 te plaatsen. GS laten D66 weten dat zij de plannen in Den Haag steunen om een CO2-neutrale-stad te worden. Als het gaat om financiering van de plannen zien GS vooralsnog alleen mogelijkheden voor innovatieve oplossingen en dan vooral in de sfeer van onderzoek.

Kartbaan gehandhaafd in bestemmingsplan gemeente Strijen
Ondanks de nodige bedenkingen heeft het college van Gedeputeerde Staten ingestemd met het bestemmingsplan van de gemeente Strijen, waarin de kartbaan in de Polder het Oudeland gehandhaafd blijft. Vanaf begin jaren zestig is de kartbaan op de huidige locatie gevestigd. Twee keer eerder (in 1982 en 1993) hebben GS goedkeuring onthouden omdat de ligging van de kartbaan in strijd is met het provinciale natuur- en milieubeleid. De Kroon (tegenwoordig de Raad van State) heeft in beroep daartegen aangegeven dat alleen goedkeuring kan worden onthouden als de verplaatsing binnen de planperiode (10 jaar) plaats zal vinden. In 2000 hebben GS aan Provinciale Staten voorgesteld lawaaisporten, zoals karten, te concentreren op Hellegatsplein-Oost. Bij vaststelling van het streekplan werd afgezien van deze locatie. Op dit moment kan niet aannemelijk worden gemaakt dat de verplaatsing binnen de planperiode plaats zal vinden. Daarom word nu node tot goedkeuring overgegaan. Het streven van GS blijft om de kartbaan te verplaatsen. Bij het opstellen van de Provinciale Structuurvisie kan hier op worden teruggekomen.

Eerste stap in plan-MERproces Provinciale Structuurvisie
Met de vaststelling van de notitie Reikwijdte en Detailniveau door Gedeputeerde Staten is een eerste stap gezet richting de planMER voor de op te stellen Provinciale Structuurvisie. De notitie geeft de breedte en diepgang aan van de milieueffectrapportage (planMER) en beschrijft de criteria voor het beoordelingskader van de rapportage. Het doel van de milieueffectrapportage is om bij het opstellen van de structuurvisie rekening te houden met milieueffecten en duurzame ontwikkeling in beleid. Een planMER is verplicht op grond van de Europese Richtlijn en is uitgewerkt in de wet Milieubeheer (2006). In de periode tot november wordt de planMER opgesteld. De planMER zal onderdeel uitmaken van de Provincale Structuurvisie. Vaststelling daarvan is voorzien eind 2009.

Goedkeuring bestemmingsplan gemeente Middelharnis
Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het bestemmingsplan 'Integrale zoetwatervoorziening' van de gemeente Middelharnis. De integrale zoetwatervoorziening in de Noordrand van Goeree-Overflakkee is een deelproject om het brak worden van het westelijk deel van het Haringvliet te compenseren. Dit is een gevolg van het Kierbesluit van het rijk, waarbij vanaf 1 december 2010 de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet. Behalve de aanleg van een zoetwaterkanaal in combinatie met de aanleg van fiets- en wandelpaden en natuurontwikkeling, maakt het bestemmingsplan ook uitbreiding van sportvelden en permanente bewoning van 182 recreatiewoningen in Park Nieuw-Zeeland mogelijk.

Makeover Oude Rijnzone
Een duurzame en integrale ontwikkeling van de Oude Rijnzone. Met dit doel voor ogen slaan de betrokken partijen de handen ineen. Zuid-Holland, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Rijnwoude, Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp, de dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland en de minister van VROM ondertekenen hiertoe na de zomer een samenwerkingsovereenkomst. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben hiermee ingestemd.

Het gebied op en langs de rivier de Oude Rijn wordt klaargestoomd voor de toekomst waarin ruimte is voor wonen, werk, infrastructuur, recreatie, natuur en water. Gedeputeerde Tonny van de Vondervoort, tevens voorzitter van de stuurgroep Oude Rijnzone, is enthousiast: "Met deze samenwerking gaan we de economische vitaliteit van de Oude Rijnzone versterken en ontwikkelen we kwalitatief hoogwaardige woon- en werkmilieus. Daarbij is erg belangrijk dat we tegelijkertijd ook investeren in natuur, water, landschap, recreatie en cultuurhistorie. De Oude Rijnzone ligt immers in het Groene Hart. De Oude Rijnzone is een perfect voorbeeld hoe de provincie haar rol als gebiedsregisseur invult".

Zuid-Holland gaat fors bijdragen aan de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst. Zo wordt in totaal ¤ 8,9 miljoen geïnvesteerd in de herstructurering van bedrijventerreinen, een aandeel van 25% in de kosten voor de Máximabrug met een maximum van ¤ 10 miljoen en de vooorfinanciering van onderdelen van het groenprogramma voor de Oude Rijnzone tot maximaal 20 hectare.

In 2009 zal de minister van VROM een besluit nemen over de financiële bijdrage vanuit de nota Ruimtebudget . De Oude Rijnzone is één van de 35 projecten van Randstad Urgent, het programma waarmee rijk, provincies, gemeenten en stadsregio's samen de problemen in de Randstad aanpakken. Zo moet de Randstad internationaal een economisch sterke regio zijn en blijven, waar het aantrekkelijk is om te wonen, werken en te leven.

Los van de samenwerkingsovereenkomst zal ook de watergebonden bedrijvigheid van de Oude Rijn worden gestimuleerd. Dat antwoorden GS op een motie van PS. Concreet gaat het onder meer om een onderzoek naar de mogelijkheden voor vervoer van afval over water. Ook nieuwe initiatieven naar overslag op het water worden gestimuleerd. Heineken zou graag de aanvoer van mout over water willen laten plaatsvinden. De provincie steunt dit voornemen.
Ten slotte zal een inventarisatie van ligplaatsen en laad- en loswallen langs de provinciale vaarwegen, waaronder de Oude Rijnzone, worden uitgevoerd en zal in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) gekeken worden naar de benutting van openbare loswallen.

PricewaterhouseCoopers nieuwe accountant provincie
PricewaterhouseCoopers (PwC) is de nieuwe huisaccountant van de provincie Zuid-Holland. Het accountantskantoor kwam op grond van prijs en kwaliteit als beste naar voren in een Europese, openbare aanbesteding voor de accountantswerkzaamheden.

Gedeputeerde Erik van Heijningen (financiën) en director Anton Eelco Gerritsma van PwC ondertekenden woensdag 16 juli het contract voor een tweejarige samenwerking. In het contract is de optie opgenomen om de opdrachtverlening tweemaal te verlengen. PwC volgt met de opdracht accountant Deloitte op waarmee het contract binnenkort afloopt.

Subsidies

Aan de Stichting Bibliothekenoverleg Zuid-Holland (BOZH) is een subsidie verleend van maximaal ¤ 727.790,- t.b.v. het provinciebrede project bbestrijding van laaggeletterdheid.
Aan de Stichting Stek is een subsidie verleend van maximaal ¤ 320.0000 voor realisatie van de opzet van een ambulant flexteam ter grootte van 4 fte.
Aan de Stichting Stek is een subsidie verleend van maximaal ¤ 172.9950,- voor uitbreiding met 4 plaatsen Long Stay Gezinshuis in Midden-Holland.
Aan de Stichting VVV Groene Hart is een subsidie verleend van maximaal ¤ 216.250,- voor het project Groene Hart, kloppend hart.
Aan Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn is een subsidie verleend van maximaal ¤ 70.000,- voor 7 begeleidingstrajecten.
Aan het Natuur- en recreatieschap Reeuwijkse Plassen is een subsidie verleend van maximaal ¤ 4.000,- voor het project Onderzoek herintroductiee Otter in Gouwe Wiericke.
Aan de Stichting Leven met Water is een subsidie verleend van maximaal ¤ 25.000 voor uitvoering van onderzoek Waarheen met het Veen over het jaar 2007.
Aan Erfgoedhuis Zuid-Holland is een subsidie verleend van maximaal ¤ 30.000,- voor de uitvoering van de scholierenquiz Schoolstrijd! in het kader van de campagne voor "Het verleden van Nederland".
Aan de Commissie Hoeksche Waard is een subsidie verleend van maximaal ¤ 37.500,- voor het project Digitalisering fiets- en wandelroutes Hoeksche Waard.
Aan stichting Bibliothekenoverleg Zuid-Holland (BOZH) is een subsidie van ¤ 160.000,- toegekend t.b.v. het opleidingsplan 2008.
Aan service-organisatie Probiblio is een subsidie van ¤ 200.000,- ttoegekend voor het project "Strandbibliotheek 2008".
Aan stichting Dorp, Stad & Land is een subsidie van ¤ 10.000,- toeggekend voor de Ruimtelijk Kwaliteitsprijs Zuid-Holland 2008.
Aan Natuurlijk Platteland West is een subsidie van ¤ 48.573,- toegeekend voor het project "Mozaïek op maat in Gouwe Wiericke 2.
Aan Pieken in de Delta is een subsidie van ¤ 382.367,- toegekend alls wijze van cofinanciering voor het project "Business to Science Portal Holland" en ¤ 273.799,- is toegekend voor het project "Greenbox".
Aan de commissie Hoeksche Waard is een subsidie van ¤ 3.750.,- toeggekend voor het project "Rustpunten Nationaal Landschap Hoeksche Waard".
Aan Groenbeheer Hoeksche Waard is een subsidie van ¤ 18.750,- toegeekend voor het project "Erfbeplanting Hoeksche Waard 2008".