Mensen met ernstige, complexe en langdurige psychiatrische stoornissen verdienen de hulp die ze nodig hebben Het Kenniscentrum presenteert vandaag een studie met betrekking tot langverblijvende psychiatrische patiënten in T-bedden. Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) reageert.

De studie stelt dat er op vandaag een groot probleem is voor mensen met ernstige, complexe en langdurige psychiatrische stoornissen: ze krijgen te weinig de zorg die ze nodig hebben. Oorzaak hiervan is dat het zorgaanbod, door een verstarde regelgeving en ontoereikende middelen, in de voorbije 30 jaar maar in beperkte mate is aangepast. Overigens is het overheidsbeleid inzake zorg nog steeds te veel aanbodgericht. Bovendien zijn de beschikbare middelen ontoereikend. Grote groepen van personen met ernstige, complexe psychiatrische stoornissen krijgen daardoor niet of te laat de zorg die ze nodig hebben.

Om mensen met ernstige, complexe en langdurige psychiatrische stoornissen afdoende te helpen, is er nood aan meer zorg en meer diversiteit in de aangeboden zorg.

De geestelijke gezondheidszorg is al jaren vragende partij voor:


* Meer zorg op maat en meer continuïteit van zorg, meerbepaald: meer variëteit in zorgvormen en zorginhouden, meer specifieke en intensieve zorgvormen, meer verschillende tussenvormen van zorg, meer vlotte overgangen tussen residentiële en ambulante zorg, meer coproducties tussen geestelijke gezondheidszorg en welzijnszorg, huisvesting, arbeid, vorming en onderwijs ...

* Aandacht voor het financiële statuut van de patiënt: de financiële draaglast dient gekoppeld te worden aan de draagkracht. Zorg moet immers betaalbaar zijn en blijven.

De huidige chaos van bevoegdheden bemoeilijkt het uitwerken van een coherent beleid hieromtrent. Daarom dient er een
bevoegdheidsverdeling gerealiseerd te worden.

Het VVI heeft hieromtrent een eigen voorstel: "Solidaire Gezondheidszorg. Een nieuw concept voor bevoegdheidsverdeling". Dat is raadpleegbaar via www.vvi.be, of te verkrijgen via asn@vvi.be.

Alleen in samenspraak met de sector kan een degelijk beleid uitgewerkt worden, dat mensen met ernstige, complexe en langdurige psychiatrische stoornissen voldoende kan opvangen en helpen. Het VVI wenst betrokken te worden bij de beleidsvorming hierover.

Noot voor de pers:
Verbond van Verzorgingsinstellingen

* Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder: 0475388233
* Jef Van Holsbeke, sectorcoördinator geestelijke gezondheidszorg: 0478995320

* An-Sofie Neirynck, stafmedewerker pers en communicatie: 0479630712 Guimardstraat 1
1040 Brussel