European Union



Brussel, 17 juli 2008

Concentraties: De Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de concentratie in de zuivelsector tussen Campina en Friesland

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening een diepgaand onderzoek ingesteld naar de voorgenomen concentratie tussen Campina en Friesland Foods, twee Nederlandse ondernemingen die actief zijn op een reeks markten voor zuivelproducten zoals melk, kaas en lactose. Het voorlopig marktonderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de de verenigbaarheid van de voorgenomen transactie met de gemeenschappelijke markt sterk moet worden betwijfeld, aangezien beide ondernemingen op dezelfde zuivelmarkten concurreren. Bovendien kan de samenvoeging van de activiteiten van beide ondernemingen tot bevoorradingsproblemen voor concurrenten leiden. Het besluit om een diepgaand onderzoek in te stellen loopt niet vooruit op het eindresultaat. De Commissie beschikt nu over 90 werkdagen (tot 24 november 2008) om zich definitief uit te spreken over de vraag of deze concentratie de daadwerkelijke mededinging in de interne markt op significante wijze zal belemmeren.

"In een tijd waarin de voedselprijzen stijgen, dienen de consumenten te worden beschermd tegen beperkingen van de mededinging die de prijzen in deze sector kunnen opdrijven," verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor concurrentie. "Dat gevaar lijkt bij deze voorgenomen concentratie reëel, en daarom is een diepgaand onderzoek noodzakelijk."

Zowel Campina als Friesland Foods zijn zuivelcoöperaties die in Nederland alsook in andere EU-lidstaten actief zijn. Hun activiteiten bestrijken een aantal markten in de productieketen voor zuivelproducten, van de aankoop en verwerking van verse melk tot de productie van een groot aantal zuivel- en niet-zuivelproducten.

Campina is actief in de aankoop en verwerking van rauwe melk en de ontwikkeling, productie en verkoop van zuivelproducten voor consumenten en van ingrediënten, al dan niet op basis van zuivelproducten, voor beroepsmatige en industriële afnemers.

Friesland Foods houdt zich bezig met de aankoop en verwerking van rauwe melk en de ontwikkeling, productie en verkoop van zuivelproducten. Afgezien van zuivelproducten vervaardigt de onderneming verscheidene niet-zuivelproducten, evenals ingrediënten voor voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

Het voorlopig marktonderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de transactie de mededinging op een aantal zuivelmarkten aanzienlijk zou kunnen beperken. Het lijkt niet uitgesloten dat de gefuseerde entiteit een machtspositie zou verwerven op verscheidene markten voor zuivelproducten. De Commissie is met name bezorgd over de gevolgen van de voorgenomen transactie voor de markten voor verse zuivelproducten en kaas. Daarnaast zijn Campina en Friesland Foods elkaars grootste concurrenten op een aantal andere markten, zoals desserts, gearomatiseerde dranken en room. Wat industriële producten betreft die aan de voedingsmiddelenindustrie en aan de farmaceutische sector worden verkocht (gesproeidroogde emulsies die voor bakkerijtoepassingen worden gebruikt, en farmaceutische lactose voor de vervaardiging van farmaceutische producten) zou door de concentratie een duidelijke marktleider kunnen ontstaan en een sterke alternatieve leverancier kunnen verdwijnen.

Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m100.html#m_5 046