GroenLinks
Israel bouwt rustig verder aan economie in bezet gebied

17 juli 2008

GroenLinks wil dat minister Verhagen probeert de uitbreiding van een Israëlische nederzetting in Palestijns gebied tegen te houden. Deze week hebben de Israëlische autoriteiten de uitbreiding goedgekeurd van het industrieterrein bij de stad Ariel op de Westelijke Jordaanoever in bezet Palestijns gebied. Het industrieterrein zal hierdoor groeien van 12 fabrieken naar 39. GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over deze nieuwe schending van de afspraken binnen het Annapolis akkoord, waar overeengekomen is de bouw en uitbreiding van nederzettingen te staken.

Onder het mom van nieuwe werkgelegenheid voor Israëlische en Palestijnse werknemers wordt de uitbreiding van het industrieterrein door de burgemeester van Ariel verkocht. Palestijnse werknemers die door uitzichtloosheid werken in de Israëlische fabrieken in bezet gebied genieten echter niet dezelfde (burger-)rechten als Israëlische werknemers. De Palestijnse werknemers worden niet beschermd door de Israëlische arbeidswetten en krijgen over het algemeen een stuk lager loon uitbetaald dan hun Israëlische collega's. Israëlische bedrijven profiteren van de goedkope arbeid en kunnen de Palestijnen ontslaan wanneer ze willen. GroenLinks heeft over deze situatie Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en hoopt dat de minister zijn goede contacten met de Israëlische autoriteiten gebruikt om de uitbreiding van het industrieterrein tegen te gaan.

Schriftelijke vragen van de leden Peters en Azough (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de uitbreiding van het industriegebied bij de stad Ariel op de Westelijke Jordaanoever.

1. Heeft u kennis genomen van het bericht in de Jerusalem Post over de uitbreiding van het industrieterrein bij de stad Ariel? Deelt u de mening dat Israel met de uitbreiding van dit industrieterrein in de bezette gebieden, de afspraken van het Annapolis akkoord over uitbreiding van nederzettingen niet nakomt?

2. Deelt u de mening dat uitbreiding van dit industrieterrein met 27 fabrieken onrechtmatig is volgens het internationaal recht, gezien het in bezet gebied (OPT) plaatsvindt? Heeft u hierover contact gehad met de Israëlische autoriteiten? Zo nee, bent u nog van plan dit te doen?

3. Zijn er Nederlandse bedrijven direct betrokken bij dit industrieterrein en de uitbreiding ervan? Gaat er direct of indirect Nederlands overheidsgeld naar dit industrieterrein?

4. Deelt u de mening dat uitbreiding van dit industrieterrein geen werkelijk profijt oplevert voor Palestijnse werknemers zoals Israel betoogt, omdat Palestijnse werknemers in dienst in de nederzettingen niet dezelfde (burger-)rechten genieten als Israëlische werknemers?