Ingezonden persbericht


Persbericht 08-24

Expositie over realisatie BeverBos in Biesboschcentrum

Dordrecht, 15 juli 2008

Afgelopen mei werd het nieuwe BeverBos geopend bij Biesboschcentrum Dordrecht. Hoe het BeverBos gerealiseerd werd, is vanaf donderdag 17 juli a.s. te zien in het Biesboschcentrum in de expositie 'Van observatorium tot BeverBos'.

In de expositie wordt met voornamelijk beeldmateriaal stap voor stap de totstandkoming van het BeverBos geschetst. Het begint met de aanleiding voor de bouw van het BeverBos: de dood van de bevers Makker en Mieneke in het beverobservatorium. De grootste uitdagingen in het project waren het verkrijgen van een vergunning voor, en het vinden van een nieuw beverpaartje, en het bij elkaar krijgen van de benodigde financiën voor het ambitieuze project.

Er zijn beelden van de bouw van de kunstburcht en de observatieburcht en van de aanleg van de infrastructuur, zoals het slaan van een pomp voor de waterhuishouding in het gebied. Ook is er aandacht voor publieksacties zoals de 'beverfrietenactie' in Dordrecht en de sms-actie om namen voor de nieuwe bevers te verzinnen. De expositie eindigt met een foto van presentator Bas Westerweel die met een rijshaak een touw doorhakt, waarmee het doek valt voor de realisatiefase van het BeverBos: het is geopend voor publiek!

De vormgeving van de expositie is zo gekozen, dat de totstandkoming van het BeverBos zich als een filmstrip ontrolt. Wie de expositie gezien heeft, moet wel zin krijgen om het BeverBos naast het Biesboschcentrum te gaan bezoeken.

De bevers Beert en Benthe hebben, zoals de meeste bevers 's zomers doen, hun burcht de afgelopen week verruild voor een leger: een tijdelijke slaapplaats in de open lucht tussen het riet. Ondertussen wordt in het Biesboschcentrum nog steeds gewerkt aan een webcamverbinding met de beverburcht. Dat kost meer moeite dan gedacht. Eerst verhuisden Beert en Benthe van de kunstburcht naar een zelfgebouwde burcht in het gebied, en toen ook de webcam daarheen was verhuisd, bleek de warmte van de bevers in de burcht voor zoveel condensvorming te zorgen dat het beeld wazig werd. Er wordt nu geëxperimenteerd met een andere camera. Als er duidelijke beelden zijn, wordt op de site van de Hollandse Biesbosch (www.hollandsebiesbosch.nl) en die van het Nationaal Park (www.biesbosch.org) een online verbinding gemaakt.

De expositie 'Van observatorium tot BeverBos' is tot half oktober te zien in Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht. Het Biesboschcentrum is dagelijks geopend van 9 - 17 uur, vanaf oktober dinsdag t/m zondag van 10 - 17 uur. Het BeverBos is ook buiten de openingstijden van het Biesboschcentrum te bezoeken. Alleen de kunstburcht is dan gesloten. De toegang van Biesboschcentrum en BeverBos is gratis.

De meeste kans om nu bevers in de Biesbosch in het wild te zien is tijdens een kanotocht in de vroege ochtend of avond of tijdens de Midzomer-avondtochten met fluisterboot de Sterling, elke zaterdagavond in juli en augustus om 20.00 uur. Meer informatie Biesboschcentrum Dordrecht, T 078 630 53 53, E info@biesbosch.org.

Ingezonden persbericht