Gemeente Delft

Jongeren Ontmoetings Plek in Vrijenban

De Jongeren Ontmoetingsplek (J.O.P.) naast het trapveld in de Vondelstraat (in de wijk Vrijenban) wordt op donderdag 17 juli om 16.00 uur officieel in gebruik genomen. Een groepje jongeren, onder wie de initiatiefnemers van drie jaar geleden, verricht de openingshandeling. Ook wethouder Anne Koning is hierbij aanwezig.

De J.O.P. geeft jongeren een eigen ontmoetingsplek in de openbare ruimte. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen buurtbewoners, tieners en jongeren uit de buurt,de wijkagent, opbouwwerker, tienerwerker en wijkcoördinator. Het initiatief ontstond in 2005 na aanhoudende overlast van jongeren die buiten de openingstijden van het buurthuis nergens een eigen plek in de wijk hadden. Na een interactief programma kwamen buurtbewoners en jongeren tot de conclusie dat er, naast een plek in het buurthuis, ook in de buitenruimte een ontmoetingsplek voor de jongeren moest komen.

Alhoewel het project al startte in 2005, sluit het ontwikkelingstraject van de J.O.P. aan op de jeugdnota 2006-2010. Juist door samenwerking te zoeken met jongeren èn aandacht te hebben voor hun behoeften en ontwikkeling, worden overlastsituaties voorkomen. Na de ingebruikname zal een nog op te richten klankbordgroep de J.O.P. gaan volgen. Voor deelname aan deze klankbordgroep worden bezoekers van de J.O.P. en buurtbewoners uitgenodigd. Hiermee blijft de dialoog met de buurt gewaarborgd en kan er direct actie worden ondernomen bij signalen van hinder- en overlastbeleving. Dat past bij de Delftse wijkaanpak Samen Werken in de Wijken waarbij de dialoog met en tussen bewoners centraal staat.

Noot voor de redactie,