Raad van State


donderdag 17 juli 2008
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Binnenstad II" van de gemeente Leiden. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de historische binnenstad van Leiden en omvat de wijken Academiewijk, Oude Mors, De Camp/Maredorp, Pancras-Oost en Levendaal-West. Het plan maakt onder meer een lightrailtraject mogelijk door in de binnenstad. Het tracé loopt via de Lammenschansweg, de Korevaarstraat, de Breestraat, het Kort Rapenburg naar de Prinsessekade. Vanaf de Blauwpoortsbrug gaat een deel van het tracé via de Turfmarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de 2e Binnenvestgracht, naar de Steenstraat, de Stationsweg en verder naar station Leiden Centraal. Dit traject is een onderdeel van de RijnGouweLijn (RGL), een project van de provincie Zuid-Holland om een hoogwaardig openbaar vervoer aan te leggen tussen Gouda en Noordwijk. Met uitzondering van de Breestraat liggen alle delen van het tracé in het centrum van Leiden in het plangebied. Onder meer de gemeenteraad van Leiden en het gemeentebestuur van Leiden komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de provincie ten onrechte goedkeuring heeft onthouden aan de wijzigingsbevoegdheid in het plan. Deze bevoegdheid maakt het mogelijk om de aanleg van het lightrailtraject te schrappen. Die is volgens het college en de gemeenteraad juist opgenomen in het plan omdat de komst en de route van de RGL nog niet vaststaan. Op bestuurlijk niveau moet daar nog volledige overeenstemming over worden bereikt. Ook de stichting Arent van 's-Gravesande en een omwonende komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij vrezen onder meer voor aantasting van het beschermd stadsgezicht van de historische binnenstad door de aanleg van de lightrail. (zaaknummer 200707069/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee heeft verleend voor een winkelcentrum met onder meer twee supermarkten en een parkeerdek in Oude-Tonge. Het winkelcentrum ligt tussen de Dabbestraat, Oostdijk, Oost-Achterweg en de Heerendijk. Een inwoner van Oude-Tonge verzet zich tegen de komst van het winkelcentrum en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Rotterdam ongegrond verklaard. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt de inwoner de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200804312/2)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Raalte heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Okkenbroekstraat in Nieuw Heeten. Onder meer de Stichting Bont voor Dieren, de Stichting Omgevingsrecht in Almelo en een groot aantal omwonenden komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor stank- en geluidsoverlast, toename van ammoniakuitstoot en bodemverontreiniging. (zaaknummer 200706330/1)

11.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Maasgouw heeft verleend voor het reconstrueren van de voormalige vestingwerken aan de Singelstraat Noord in Stevensweert. De reconstructie voorziet onder meer in de aanleg van een hoge aarden wal. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de vrijstelling en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van hun privacy door personen die vanaf de wal in hun woningen kunnen kijken. Verder zijn ze onder meer bang voor overlast als gevolg van de aanleg- en bouwwerkzaamheden. Een eerder beroep is door de rechtbank in Roermond ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over de kapvergunning die het college heeft verleend voor de kap van 47 bomen ten behoeve van de reconstructie. Ook daar zijn de omwonenden het niet mee eens. (zaaknummers 200800623/1 en 200800636/1)
Zitting over de vergunning op grond van de Monumentenwet die het college van burgemeester en wethouders van Beemster heeft verleend aan de stichting Kerkvoogdij Protestantse Gemeente Beemster voor een gemeenschapscentrum aan de Middenweg in Middenbeemster. Het centrum komt nabij de Nederlands Hervormde Kerk in de gemeente te liggen. Volgens het college kan het centrum worden gebruikt voor kerkelijke en voor niet-kerkelijke culturele activiteiten. Een aantal omwonenden is het niet eens met de komst van het gebouw en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van de oude kerk die daar sinds het begin van de 17e eeuw staat. Een eerder beroep is door de rechtbank in Leeuwarden ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800453/1)

13.45 uur

wethouders van Nijefurd heeft verleend aan de Baptisten Gemeente Stavoren voor een kerkgebouw aan de Nieuweweg in Koudum. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van het kerkgebouw en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor een verlies van uitzicht en voor verkeersoverlast. Ook vinden ze komst van het gebouw in strijd met het structuurplan van de gemeente Nijefurd en vinden ze dat de kerk niet in de omgeving past. Een eerder beroep is door de rechtbank in Leeuwarden ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad van Nijefurd om de komst van het kerkgebouw mogelijk te maken. (zaaknummers 200706931/1 en 200802652/1)