Gemeente Harenkarspel


Geuremissie vergister Wengeweg

Op het melkrundveehouderij bedrijf van de gebr. Pronk, Wengeweg in Warmenhuizen is een mestvergistingsinstallatie geplaatst. Deze installatie zet mest en organisch materiaal om in gas dat wordt gebruikt als brandstof voor een gasmotor. Deze motor is aangesloten op een generator en levert stroom voor meer dan 2000 huishoudens.

De installatie gebruikt geen fossiele brandstoffen en veroorzaakt hierdoor geen luchtverontreiniging, er wordt op zeer duurzame wijze stroom geproduceerd.

Kort nadat de installatie in werking is gesteld hebben wij bij de Milieudienst diverse klachten ontvangen over geurhinder door deze installatie. Met name bij Noord-Westen wind krijgt de Milieudienst veel klachten binnen.

De Milieudienst heeft de klachten besproken met de gebr. Pronk. In overleg met de leverancier van de installatie is de installatie meerdere keren aangepast om geurhinder te voorkomen.

Er is een nieuwe spankap op de navergister geplaatst, de overdrukventielen van de installatie zijn aangepast en er zijn extra drukregelsensoren geplaatst.

Deze maatregelen hebben wel tot verbeteringen geleid maar de overlast is nog niet verdwenen.

In overleg met de Milieudienst en de gebr. Pronk zal er door een externe deskundige een onderzoek uitgevoerd worden naar de oorzaak van deze geurhinder.

De door de externe deskundige geadviseerd maatregelen of voorzieningen zullen aangebracht worden op de installatie.

Vorige week vrijdag hebben weer veel omwonenden geklaagd over geurhinder. Deze klachten zijn besproken. De gebr. Pronk hebben met spoed opdracht gegeven om de daken van de vergisters te vervangen. Dit omdat mogelijk door het landen van vogels op deze daken hierdoor lekkage van biogas ontstaat.

Afgelopen maandag zijn deze daken vervangen door een dikker en sterker type.

De Milieudienst bespreekt altijd alle klachten over geurhinder met de gebr. Pronk. Zij betreuren het dat deze milieuvriendelijke installatie overlast veroorzaakt en willen alles doen om geurhinder te voorkomen.

De Milieudienst zal hierop toezien.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600