Ingezonden persbericht


Published: 06:30 17.07.2008 GMT+2 /HUGIN /Source: EVS Broadcast Equipment /BXS: EVS.BR /ISIN: BE0003820371

Trading update verkoop en bestellingen voor 2KW08 - Recordkwartaal met inkomstenstijging van 47,7%


* Record 2KW8 omzet van EUR 34,4 miljoen, +47,7% vs. 2KW07 (+52,2% aan ongewijzigde wisselkoers)
* Sterk aangedreven door grote sportevenementen en een groot contract ondertekend met Presteigne Charter voor een bedrag van EUR 5 miljoen
* Europa stijgt 127,9%, Azië & de Stille oceaan stijgen 56,3%, Amerika daalt 27,1% (16,1% aan ongewijzigde wisselkoers) t.o.v. 2KW07
* Open bestelboek op 1 juli 2008 van EUR 23,2 miljoen, +41,2%, waaronder EUR 6,5 miljoen verhuurinkomsten van de Olympische spelen in China en in de overzeese gebieden.
* Studio vertegenwoordigt 53,4% van dat bestelboek
* Nieuwe vooruitzichten 2008: tweecijferige groei, aangedreven door grote sportevenementen en studio acceleratie.

Luik (België), 17 juli 2008; EVS Broadcast Equipment S.A. (Euronext Brussels: EVS.BR), de leider in Professionele Digitale Videotoepassingen voor Live, Bijna-Live en Studio TV Producties, heeft vandaag haar inkomsten voor het tweede kwartaal ("2KW08") en de eerste helft ("1H08) van 2008 gepubliceerd.

Markante feiten

Pierre L'Hoest, CEO van EVS verklaarde: "De onderneming kent een sterke dynamiek tijdens deze zomer als gevolg van onze diepe betrokkenheid in grote sportevenementen. We zijn trots op de prestaties gerealiseerd door onze teams voor de UEFA EURO2008TM. Dit soort evenement is het resultaat van een lang proces, met inbegrip van het ontwerp van de workflow, de ontwikkeling van de aangepaste hardware en software, het opzetten van de media server in Wenen, de opleiding van honderden nieuwe operatoren, en de steun aan de UMET en de verschillende uitzendpartners van de UEFA aanwezig tijdens het evenement. Dit geeft een idee van het enorme systeem dit we momenteel ontplooien voor onze klanten voor de Olympische Spelen, dat is drie keer groter."

Op de nieuwe vooruitzichten voegde Jacques Galloy, CFO, toe: "Op basis van de aanhoudende sterke stroom van bestellingen, hebben we onze vooruitzichten voor 2008 verhoogd naar een tweecijferig groei jaar. De grote sportevenementen van deze zomer hebben als katalysator gespeeld voor ons bedrijf gedurende de laatste 12 maanden, en wij zijn van mening dat dit een goede zakelijke trend zou moeten blijven. Bijvoorbeeld zal de groei van verkopen in het studio segment meer dan 40% dit jaar zijn."

Opbrengsten

De opbrengsten van EVS bedroegen EUR 34,4 miljoen in 2KW08, een stijging van 47,7% bij effectieve wisselkoersen (+52,2% aan ongewijzigde wisselkoers). Bij het "outside broadcast" segment stegen de opbrengsten met 13,6% naar EUR 21,1 miljoen. De studio sprong met 181,6% omhoog naar EUR 13,3 miljoen, wat goed was voor 38,7% van de totaalverkoop in 2KW08, vergeleken met 20,3% in 2KW07.

2KW08
2KW07
% 2KW08/
2KW07
Opbrengsten - miljoenen EUR (1)

1H08

1H07
% 1H08//

1H07
34,4
23,3
+47,7%
Totaal gerapporteerd
59,8
43,2
+38,6%
35,5
23,3
+52,2%
Totaal bij een ongewijzigde wisselkoers
61,9
43,2
+43,3%
33,4
23,3
+43,5%
Totaal bij een ongewijzigde wisselkoers met uitzondering van de verhuurinkomsten van grote evenementen 59,9
43,2
+38,7%
(1) Zie de geografische opsplitsing in bijlage.

De opbrengsten van Europa, het Midden-Oosten en Afrika ("EMOA") stegen met 127,9% in 2KW08 naar EUR 18,9 miljoen. Dit bevestigt de gestage ontwikkelingen van de Europese markt, met inbegrip van Oost-Europa. Deze sterke prestatie van 2KW08 is onder meer te danken aan de grote evenementen die deze zomer plaatsvinden, vooral de huurovereenkomst voor de UEFA EURO2008(TM) voetbalbeker, goed voor EUR 2 miljoen. De feedback van de televisiemedewerkers die aanwezig waren op UEFA EURO2008(TM) was heel positief, en de EVS oplossingen hebben een sleutelrol gespeeld bij het succes van de wedstrijduitzendingen via het UEFA's LIVEX(TM) concept. Het tweede kwartaal heeft ook genoten van het onlangs ondertekende contract met Presteigne Charter, goed voor EUR 5 miljoen, verdeeld tussen de EMOA en de APAC gebieden. Verkopen van verschillende studiotoepassingen, zoals drama productie, live entertainment shows en bijna-live programma's stegen aanzienlijk. De opbrengsten in EMOA worden duidelijk ondersteund door veel HDTV initiatieven die omstreeks de Europese Voetbalfinales en Beijing 2008 worden gelanceerd door verschillende omroepen, IPTV, kabel- of satellietspelers in Europa.

De opbrengsten van Amerika ("NALA") daalden met 27,1% (-16,1% aan constante wisselkoers) naar EUR 6,9 miljoen, en vertegenwoordigen 20,2% van de groepsomzet in 2KW08. De vervangcyclus van regiewagens (Outside broadcast vans) die overschakelen naar HDTV blijft een stimulerende factor, samen met het grote succes van studioprojecten bij premium klanten. Zo kocht een groot netwerk bijkomende EVS oplossingen om hun studio-omroepbasis uit te breiden en meer HD uitrusting toe te voegen voor het volgende Amerikaanse voetbalseizoen. NALA omzet voor het hele 2008 jaar zouden stabiel moeten blijven.

De opbrengsten van EVS stegen met 56,3% in Azië & de Stille Oceaan ("APAC") naar EUR 8,6 miljoen, gedeeltelijk dankzij het grote contract dat enkele weken geleden werd ondertekend met Presteigne Charter. APAC vertegenwoordigt 24,9% van de groepinkomsten. Er worden EVS teams voorbereid om de Olympische Spelen van Beijing te ondersteunen met meer dan 700 XT servers en honderden applicaties zoals Live Slow Motion, IPDirector en CleanEdit in China maar ook in de overzeese gebieden bij de thuisbasis van vele omroepen die aanzienlijke tijdzoneverschillen moeten beheren en heel veel inhoud snel moeten produceren.

Vooruitzichten 2008

Het open bestelboek (te factureren in 2008) op 1 juli 2008 bedraagt EUR 23,2 miljoen, inclusief EUR 6,5 miljoen voor verhuurinkomsten van grote evenementen in 3KW08, zijnde +41,2% vergeleken met EUR 16,5 miljoen op dezelfde datum één jaar geleden (en dan ook te factureren in 2007). Studio bestellingen hebben een langere doorlooptijd en zijn goed voor 53,4% van het totale open bestelboek van EUR 23,2 miljoen, en deze vertegenwoordigen 36,5% van het totale aantal opgenomen bestellingen in de eerste 6 maanden van 2008.

Naast het bestelboekbedrag van EUR 23,2 miljoen dat hoofdzakelijk moet worden gefactureerd in 3KW08 maar ook in 4KW08, heeft EVS al bestellingen voor een bedrag van EUR 2,3 miljoen die in 2009 zullen worden gefactureerd.

Zelfs als de zichtbaarheid zoals gewoonlijk beperkt blijft en de zwakke dollar geen gunstige factor is, gezien de huidige marktomstandigheden, blijft het Bestuur onder de indruk van de algemene drijfkracht van de onderneming en verwacht een tweecijferige groei voor 2008, vooral gestimuleerd door Euro2008 in het tweede kwartaal, de Olympische Spelen in het derde kwartaal en de acceleratie in de studio segment. De lancering van HDTV in Europa, de toenemende aanwezigheid van EVS in televisiestudio's, de wereldwijde trekkracht van de grote sportevenementen en de simulcasting of uitstel van beelden via nieuwe media zijn de voornaamste groeifactoren voor de toekomst.

Alle cijfers in deze persmededeling zijn nog niet geauditeerd.

Vennootschapskalender:
Donderdag 4 september 2008: 2KW08 resultaten
12-16 september 2008: IBC TradeFair in Amsterdam (NL) Donderdag 13 november 2008: 3KW08 opbrengsten & winst

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met: Jacques GALLOY, Bestuurder & CFO
Geoffroy d'OULTREMONT, Investor Relations & Corporate Communications Manager EVS Broadcast Equipment S.A., Liege Science Park, 16 rue du Bois Saint-Jean, B-4102 Ougrée (Liège), België Tel: +32 4 361 70 14. E-mail: corpcom@evs.tv; www.evs-global.com

Verklaringen m.b.t. Toekomstige Ontwikkelingen
Dit persbericht bevat verklaringen m.b.t. toekomstige ontwikkelingen ('vooruitkijkende' verklaringen) betreffende het bedrijf, de financiële situatie en resultaten van bedrijfsactiviteiten van EVS en/of haar geaffilieerden. Deze verklaringen zijn gebaseerd op actuele verwachtingen of overtuigingen van het management van EVS en zijn onderhevig aan een aantal risico's en onzekerheden, die er zouden kunnen toe leiden dat de effectieve resultaten of prestaties van de Onderneming wezenlijk verschillen van diegene die door middel van dergelijke vooruitkijkende verklaringen naar voor werden gebracht. Deze risico's en onzekerheden hebben betrekking op veranderingen in de technologie en marktvereisten, de aandacht van de Onderneming voor één bepaalde sector, een dalende vraag naar de producten van de Onderneming of haar geaffilieerden, het onvermogen om tijdig nieuwe technologieën, producten en toepassingen te ontwikkelen en te introduceren, verlies van marktaandeel en prijsdruk door toenemende concurrentie, wat er dus zou kunnen toe leiden dat de effectieve resultaten of prestaties van de Onderneming wezenlijk verschillen van diegene die door middel van dergelijke vooruitkijkende verklaringen naar voor werden gebracht. EVS neemt geen enkele verplichting op zich om wijzigingen aan deze vooruitkijkende verklaringen te publiceren naar aanleiding van gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na de publicatiedatum van deze tekst of naar aanleiding van onverwachte gebeurtenissen.

Over de Groep EVS
De Groep EVS ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt professionele digitale apparatuur voor de televisie - (EVS Broadcast) en de cinemasector (XDC). De Groep stelt meer dan 220 personen te werk in de sector van de omroepapparatuur, in 12 landen, en verkoopt zijn producten aan professionals uit de video- en audiosector in meer dan 90 landen. EVS is een N.V. waarvan de aandelen worden verhandeld via Euronext Brussel. Gelieve te surfen naar www.evs-global.com voor meer informatie. EVS Broadcast is wereldwijd marktleider wat betreft digitale diskrecorders voor live televisieproducties en verwante softwaretoepassingen, voornamelijk op het gebied van sport. De series aan toepassingsgerichte hardware en software van het bedrijf bieden een volledig productieplatform: 'live slow motion' (LSM), 'high speed slow motion', 'replay only', productie van clips, 'quick clips editing', transmissie van SD/HD-videobestanden in 'real-time', tijdsvertraging, opnames met meerdere camera's ('multi-camera' recording), 'metadata association', opslaan en weergeven van beelden, digitale transmissie, opname en weergave van verschillende versies ('multi-format ingest and play-back'), opname en weergave van audio, 'webcasting', GSM clipping. De voornaamste softwareapplicaties zoals "IP Director(TM)" draaien op de toepassingsgerichte krachtige en flexibele hardware, "XT(2)(TM) Platform" genoemd. Wereldwijd leidinggevende omroepen zoals NBC, BSkyB, FOX, RTL, NHK, CANAL+, ABC, ESPN, TF1, CCTV, PBS, CBS, BBC, ZDF, TVE en vele anderen gebruiken EVS-applicaties. Het voor 47,20% aan EVS geaffilieerde XDC is een pionier wat betreft digitale cinemalogistiek en -distributie en is actief in de sector van filmdistributeurs en exposanten. XDC heeft wereldwijd al meer dan 280 digitale schermen geïnstalleerd in China, Duitsland, Zweden, Brazilië, de Verenigde Staten, Frankrijk, België, enz.

Volledige persmededeling in pdf-formaat

Bezoek onze website op: www.evs-global.com