Ingezonden persbericht


Persbericht

Deelnemers 'Sportgemeente van het Jaar' bekend

Oosterbeek, 17 juli 2008 - Drieëntwintig grote én kleinere gemeenten hebben zich aangemeld voor de titel 'Sportgemeente 2008'. De verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar' wordt voor de derde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens het Landelijk Congres van Vereniging Sport en Gemeenten op 24 september 2008 in Emmen wordt de winnende gemeente bekendgemaakt.

De drieëntwintig gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van 'Sportgemeente 2008' te veroveren, zijn: Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Castricum, Delft, Den Haag, Edam-Volendam, Ede, Eindhoven, Enschede, Groningen, Harenkarspel, Helden, 's-Hertogenbosch, Katwijk, Nieuwerkerk aan den IJssel, Rotterdam, Schijndel, Spijkenisse, Staphorst, Utrecht, Veendam, Venlo en Weert. Van deze gemeenten doen er acht voor de tweede keer mee met de verkiezing en drie zelfs voor de derde keer. Twaalf gemeenten proberen voor de eerste keer de titel te veroveren.

In augustus worden van deze drieëntwintig gemeenten twee gemeenten per categorie genomineerd. De verdeling over de drie categorieën is bijna gelijk. Bij de kleine gemeenten (tot 40.000 inwoners) hebben acht gemeenten zich ingeschreven, net als bij de grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners). Zeven middelgrote gemeenten (40.000 tot 100.000 inwoners) nemen deel aan de verkiezing. Op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl staan de gemeenten per categorie ingedeeld.

De zes genomineerde gemeenten krijgen bezoek van een adviescommissie. De adviescommissie adviseert de jury die uiteindelijk de winnaar kiest. De jury bestaat uit Johan Wakkie, directeur KNHB, Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF, Sandra Korthuis namens de VNG en Jos Som, voorzitter Vereniging Sport en Gemeenten. In het kader van het thema 'Sport dichtbij' is Clémence Ross, directeur NISB, aan de jury toegevoegd.

Het speciale thema dit jaar is 'Sport dichtbij' Laagdrempelig sport- en beweegaanbod op buurt- of wijkniveau. Naast een beoordeling op dit thema, vormen de sportinfrastructuur, financiën, (top)sportbeleid, participatie en accommodaties ook belangrijke beoordelingsonderwerpen. De beoordeling is zo georganiseerd dat zowel grote als kleine gemeenten een kans maken op de titel 'Sportgemeente van het jaar'.

De winnaar ontvangt een geldprijs van E 3.000,- die in overleg tussen organisatie en gemeente ten goede zal komen aan de lokale sport. Door middel van het promotiepakket 'Sportgemeente van het Jaar 2008' kan de winnende gemeente bekendheid geven aan haar eervolle titel.



Ingezonden persbericht