Ingezonden persbericht


Persbericht


17 juli 2008

Consumentenvertrouwen woningmarkt daalt
Overbruggingsgarantie biedt oplossing voor betere doorstroming woningmarkt

Wat eerst: kopen of verkopen?
De bereidheid van mensen om een (volgende) woning te kopen wordt minder. Er staan meer huizen te koop, ze staan langer te koop en er doet zich op verschillende plaatsen een lichte prijsdaling voor. Het komt regelmatig voor dat mensen helemaal weg zijn van een huis, maar de stap niet durven zetten omdat ze hun huidige woning nog niet verkocht hebben. Deze zorg verstoort de doorstroming op de woningmarkt. Overbruggingsgarantie biedt een oplossing.

Voordeel voor koper én verkoper
Marco van Driel, directeur van CBOV, Centraal Bureau Overbruggingsgarantie licht toe waarom: "Huizenkopers zijn nu terecht voorzichtig. Als je in deze markt eerst een nieuw huis koopt voordat je huidige woning is verkocht biedt Overbruggingsgarantie een oplossing. Dubbele woonlasten worden dan door de verkoper gecompenseerd voor een termijn van maximaal 2 jaar. Dit beperkt de financiële risico's van de koper. Bovendien heeft de koper extra tijd om zijn eigen woning te verkopen". Maar Overbruggingsgarantie is niet alleen voor de koper interessant, ook voor de verkoper is het een waardevolle regeling gebleken. In de praktijk zijn er meer gegadigden voor de woning. De verkoper voorkomt daarmee de kosten voor een langere verkooptijd. Denk aan extra rente, advertenties of het verlagen van de vraagprijs.

Oók voor kopers van een nieuwbouwwoning
Overbruggingsgarantie is door makelaars ontwikkeld met instemming van het juridisch bureau KNB, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en wordt inmiddels door ruim 130 makelaars verspreid over Nederland gebruikt. Overbruggingsgarantie is niet alleen toepasbaar binnen de bestaande bouw, maar kan ook gebruikt worden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Steeds meer projectontwikkelaars bieden Overbruggingsgarantie aan bij nieuwbouwwoningen.

Hoe werkt het?
Overbruggingsgarantie wordt aangeboden met een termijn van 1 of 2 jaar. De garantie compenseert de dubbele woonlasten van de koper tegen een vast percentage van 2,5% van de koopsom op jaarbasis. Tijdens het onderhandelingsproces wordt bepaald of de Overbruggingsgarantie geldt voor 1 of 2 jaar, of zelfs helemaal vervalt. Wanneer de verkoop rond is legt de makelaar van de verkoper de Overbruggingsgarantie vast in de koopakte. CBOV, Centraal Bureau Overbruggingsgarantie

CBOV is een onafhankelijke organisatie die alle processen rond de Overbruggingsgarantie organiseert en beheert. De belangrijkste taken die CBOV in dat kader vervult zijn de registratie van woningen die aangeboden worden met de Overbruggingsgarantie, de registratie van bevoegde en deelnemende makelaars, projectontwikkelaars en notarissen en de uiteindelijke afwikkeling van de Overbruggingsgarantie in samenwerking met de notaris.


---