Gemeente Zoetermeer

Proef energiezuinige verlichting Zoetermeerse scholen

Fabrikanten brengen regelmatig nieuwe types verlichting op de markt, waarvan gezegd wordt dat ze energiezuiniger zijn dan de voorgaande types. Stichting EREA (Eerste Regionale Energie Agentschap) nam de proef op de som door een praktijkproef uit te voeren bij twee Zoetermeerse scholen.

Besparing

EREA voerde de proef uit in samenwerking met Philips en de Zoetermeerse scholen de Buut en de Prins Floris. Gedurende twee maanden is het energieverbruik van de verlichting in twee klaslokalen gemeten. Na twee maanden maakten de TL-buizen plaats voor Eco TL-buizen van Philips. Na een nieuwe meting bleek dat de tweede periode tien procent minder elektriciteit verbruikt is, bij hetzelfde aantal branduren. Vervanging van de armaturen kan zelfs een besparing opleveren van twintig procent.

Milieubewustzijn
De gemeente Zoetermeer werkt met het programma Duurzaam Zoetermeer aan het milieubewustzijn van inwoners en ondernemers. De basis voor het programma Duurzaam Zoetermeer ligt in het collegeprogramma 2006-2010. Daarin staat dat Zoetermeer een groene, schone en milieuvriendelijke stad moet zijn, waarin we zuinig zijn op natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. De praktijkproef bij de twee Zoetermeerse scholen wijst opnieuw uit dat energiebesparing heel eenvoudig gerealiseerd kan worden.