Gemeente Zoetermeer

Gemeente voert interne gedragscampagne Duurzaam Zoetermeer

De bekende slogan `Een beter milieu begint bij jezelf' neemt de gemeente Zoetermeer ter harte. Met het programma Duurzaam Zoetermeer werkt de gemeente aan een schone milieuvriendelijke stad, waarin we zuinig zijn op onze grondstoffen en de beschikbare groene ruimte. Samen met lokale milieuorganisaties, het bedrijfsleven en de inwoners van Zoetermeer wil de gemeente er nu voor zorgen dat Zoetermeer ook in de toekomst leefbaar blijft. De gemeente geeft graag zelf het goede voorbeeld en is daarom een interne gedragscampagne gestart.

Milieubewuste werkwijze

Stichting EREA (Eerste Regionale Energie Agentschap) voert de interne gedragscampagne uit in opdracht van Duurzaam Zoetermeer. Het doel van de gedragscampagne is ambtenaren bewust te maken van hun gedrag en aan te sporen om na te denken over energie(besparing). Gedurende een maand kregen de medewerkers iedere week een praktische besparingstip. Ook is er een prijsvraag om medewerkers te prikkelen informatie te zoeken over energiebesparing. Verder onderzoekt EREA hoe energie bespaard kan worden op het Stadhuis door 's avonds en in het weekend printers en andere apparatuur uit te schakelen, om zo het stand by-verbruik aan te pakken. E-mails worden standaard voorzien van een voetnoot: `Denk aan ons milieu voordat u besluit dit bericht uit te printen'. Schoonmakers, contractpartners en overig personeel krijgen voorlichting over een milieubewuste werkwijze en de gemeente krijgt advies bij de aankoop van onder andere computers. Ook gaat EREA het elektriciteit- en gasverbruik monitoren om vast te stellen welke effecten de genoemde maatregelen hebben. Energiebeheer en energiemanagement krijgen een vaste plaats binnen de organisatie.

Wie meer wil weten over het programma Duurzaam Zoetermeer kijkt op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer. U leest hier ook hoe u zelf een bijdrage kunt leveren aan een duurzamer Zoetermeer.