Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar kruipt in de huid van journalist

15-07-2008

Zes ministers kruipen bij Zomerstage, een uitzending van het actualiteitenprogramma EénVandaag, in de huid van de journalist. Zo ook minister Vogelaar, die deze keer vragen mocht stellen in plaats van beantwoorden. In haar reportage laat ze zien dat inburgeraars die school en werk combineren sneller en beter Nederlands spreken.

Minister Vogelaar koos zelf voor het onderwerp. Ook bedacht ze de vragen die ze voor de camera stelde. Verder deed ze de montage en sprak ze de voice-over in bij de uitzending. Alleen het camerawerk werd door een echte journalist gedaan.

Taal en werk
De minister van Wonen, Wijken en Integratie opent de reportage van haar stage met de oproep om taalles te combineren met opdoen van werkervaring: Taal die je in de praktijk leert, is een goede aanvulling op de taallessen in een klaslokaal, vindt Vogelaar.

Niet makkelijk
De bewindsvrouw bezoekt een staal constructiebedrijf en interviewt medewerkers en leiding. Maar ook aan de initiatiefnemers van een succesvol project van de gemeente Tilburg om werk en opleiding te combineren stelt ze vragen. Is het makkelijk taal te leren als je werkt?, is haar eerste vraag aan een medewerker. Dat blijkt niet makkelijk. Maar je leert dingen die je niet op school leert, antwoordt de medewerker.

Te zien op...
De reportage van en door minister Vogelaar is te zien op woensdag 16 juli bij EénVandaag. Naast de minister van Integratie lopen ook de ministers Cramer (te zien op 13 augustus), Verburg, Plasterk, Verhagen en Klink stage. De serie Ministers op zomerstage is van 9 juli tot en met 13 augustus wekelijks te zien op woensdag. Het programma begint op 18.15 uur op Nederland 1.

Zie ook


* http://www.eenvandaag.nl

zomerstage Vogelaar
Is het makkelijk om ook de Nederlandse taal te leren als je ook werkt, vraagt minister Ella Vogelaar aan Rebandura, die al anderhalf jaar bij het staalconstructiebedrijf werkt.
zomerstage Vogelaar
Samen met Rebandura bezoekt de minister het wijkcentrum. Daar leerde de vluchting uit Siera Leone binnen een half jaar Nederlands zomerstage Vogelaar
Na knippen en plakken van het beeldmateriaal en inspreken tekst is het verslag van de zomerstage klaar. De minister is tevreden: Er is duidelijk uit voorgekomen dat je inburgering moeten combineren met vakopleiding en werkervaring.