FNV steunt wereldwijde actiedag tegen Private Equity

17/07/2008 09:58

FNV Vakcentrale

FNV steunt wereldwijde actiedag tegen Private Equity

In 25 landen wereldwijd wordt vandaag actie gevoerd tegen kwalijke praktijken van private equity fondsen. In Nederland demonstreert de FNV in Eindhoven en Amsterdam bij onder meer het hoofdkantoor van Maxeda (voorheen Vendex/KBB). In een verklaring doet de FNV drie oproepen om de kwalijke praktijken van private equity te beteugelen.

De FNV roept de private equity (PE) fondsen op om afspraken te maken over maatschappelijk ondernemen (MVO). Oproep aan de besturen van Pensioenfondsen is om PE fondsen te toetsen op de richtlijnen voor MVO. En de overheid moet zo snel mogelijk de mazen in de belastingwetten dichten waar PE bedrijven nu veelvuldig gebruik van maken.

De Private Equity fondsen gebruiken geld van rijke individuen, institutionele beleggers en pensioenfondsen om publieke vennootschappen op te kopen. Die worden dan van de effectenbeurs gehaald en zo aan de publieke controle onttrokken. Doel is een zo hoog mogelijk rendement te behalen. In de praktijk is vaak het gevolg dat bedrijven worden leeggeplukt en werknemers ontslagen. Intussen strijken de topbestuurders van de overgenomen bedrijven gigantische bonussen op uit dit soort deals.

Dat betekent niet dat de FNV altijd gekant is tegen PE fondsen. In maart 2007 heeft de FR (het hoogste bestuursorgaan van de FNV) vastgesteld dat werken met PE fondsen kan mits voldaan wordt aan de richtlijnen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Samenwerking met hedge funds wordt wel afgewezen.





http://www.fnv.nl




FNV