AutoRai

De laatst gebouwde Horch nu in Audi museum mobile

(7/17/2008)
De ooit vermaarde Duitse fabrikant van luxe automobielen, Horch, is een van de merken waaruit het huidige Audi is voortgekomen. De laatste Horch ooit gebouwd, werd in 1953 met de hand vervaardigd als uniek exemplaar.

Tientallen jaren lang werd aangenomen dat de auto niet meer bestond, maar na een lange zoektocht is hij vanuit Texas teruggekeerd naar Ingolstadt. Tal van liefhebbers willen de auto graag in ongerestaureerde toestand zien. Daartoe biedt Audi Tradition, de historische afdeling van Audi, nu zes weken lang de gelegenheid in het Audi museum mobile bij de fabriek in Ingolstadt. Hiermee start ook de reeks "ZeitLupe", waarbij het museum autoâs met een bijzonder verhaal presenteerd.

De bekleding van pluche is deels verteerd, het interieur ruikt muf, maar toch straalt de auto iets van grandeur uit. De carrosserie is nog in goede staat. Je voelt de waardigheid waarmee de enige Horch die ooit in Ingolstadt werd gebouwd, destijds uit de werkplaats rolde. Het werd de dienstauto van de toentertijd hoogste baas van de Auto Union GmbH, dr. Richard Bruhn.

Representatieve auto
Het verhaal van de laatste Horch begint in 1953, als de directeur van Auto Union op zoek is naar een representatieve auto. De testafdeling van DKW ontwikkelt de limousine op basis van een Horch 830 BL uit 1938. In juni 1953 neemt dr. Bruhn de auto in ontvangst. Later koopt een in Duitsland gestationeerde Amerikaanse militair het unieke model en neemt hem uiteindelijk mee naar zijn land van herkomst. Op enig moment werkt de versnellingsbak niet meer en de auto komt stil te staan. Al Wilson, een autoliefhebber uit San Angelo in de staat Texas, hoort begin jaren zestig het gerucht over de auto en behoedt hem voor de sloop. Weliswaar zegt de naam Horch hem niks, maar hij begrijpt dat het hier om een bijzondere auto gaat. Dus betaalt de vroegere eigenaar van een schoenfabriek 500 dollar, waarop hij de auto mee mag nemen.

40 jaar lang op erf
Vervolgens gaat Wilson op zoek naar meer informatie. Hij neemt contact op met het âDeutsches Museum" in München en de kenner van Auto Union, dr. Kirchberg in Dresden, maar niemand kan hem meer over zijn auto vertellen. Toch houdt Wilson zijn Horch. Hij laat hem 40 jaar lang op zijn erf staan, waar hij meer autoâs heeft ondergebracht. Na jaren zetten zijn zoons het onderzoek voort en uiteindelijk herkent Ralf Hornung, die bij Audi Tradition verantwoordelijk is voor het kopen en restaureren van autoâs, om welke auto het hier gaat. "Op de fotoâs staat de auto van Bruhn, die tientallen jaren verdwenen was." Hornung vliegt direct naar Texas. Al Wilson is bereid om de auto te verkopen "de Horch moet weer naar zijn thuisbasis." Onlangs is de Horch in een container in Ingolstadt aangekomen. Binnenkort wordt de auto gerestaureerd, maar tot die tijd laat Audi Tradition de auto in zijn huidige staat zien in het Audi museum mobile bij de fabriek in Ingolstadt.
Het Audi museum mobile in het Audi Forum Ingolstadt is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Meer informatie over het Audi-museum is te vinden via www.museummobile.de