Ministerie van Defensie

10-07-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

30 juni tot en met 6 juli


Kolonel Paul Mulder heeft op Kandahar Air Field (KAF) het commando over de Air Task Force (ATF) overgedragen aan kolonel Antoon den Drijver. In verband met de hoge temperaturen op KAF vond de ceremonie plaats in de vroege ochtend. Mulder sprak in zijn toespraak dank uit aan het personeel van ATF detachement 7. Den Drijver, in Nederland commandant van Vliegbasis Leeuwarden, gaf aan dat zijn detachement 8 een goede start heeft gekend, wat vertrouwen geeft voor de komende vier maanden.

Acht lokale ondernemers uit de omgeving van Tarin Kowt hebben op Kamp Holland de tweede cursus Start and Improve Your Business (SIYB) succesvol afgerond. Afgelopen week werden deze ondernemers getraind in de beginselen van ondernemingsvaardigheden op het gebied van marketing en inkoopprocessen. Daarnaast werden op het politie-trainingscentrum van de Afghan National Police (ANP) aan 43 agenten diploma's uitgereikt. Zij volgden een drieweekse training waarin ze werden opgeleid tot volwaardig politieagent en voorbereid op hun werkzaamheden in de provincie Uruzgan. Het diploma werd hen uitgereikt door de commandant van de vierde ANA-brigade,
generaal-majoor Hafizuldin Meraj, en de Chief of Police van Uruzgan, generaal Juma Gul.

Op Kamp Holland heeft brand gewoed in een container, waarbij een voertuig van Task Force Uruzgan (TFU) aanzienlijke schade heeft opgelopen. Naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan, het vuur is echter geen gevolg van een vijandelijke actie. Genisten van de TFU wisten enkele Improvised Explosive Devices (IED's) op te sporen in Uruzgan, die ter plekke onschadelijk zijn gemaakt. Kandahar Air Field was opnieuw doelwit van een raketaanval, zonder dat daarbij slachtoffers vielen of schade werd aangericht. F-16's van de Nederlandse ATF ondersteunden ISAF-troepen, tweemaal met gebruik van wapeninzet. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)