Ministerie van Defensie

14-07-2008 10:30

VEEL BELANGSTELLING VOOR MARINEDAGEN


De open dagen van de Koninklijke Marine in Den Helder hebben het afgelopen weekeinde ongeveer 180.000 bezoekers getrokken. Net als bij de eerdere Landmachtdagen en de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht was ook hier het thema innovatie.

Voor bezoekers was er van alles te beleven. Er waren gecombineerde demonstraties met schepen, helikopters, eenheden van het Korps Mariniers en de Kustwacht. Afsluiting vormde een amfibische landing van het Korps Mariniers waarbij troepen en zwaar materieel (onder meer de Pantserhouwitzer) aan land werden gezet met behulp van landingsvaartuigen.

Ook de kinderen hadden het erg naar hun zin. - Foto: Albert Vermeulen/AVDD

De opengestelde Nederlandse en buitenlandse schepen, waaronder het nieuwste schip de Johan de Witt, waren erg in trek. Jong en oud kon zich vermaken met diverse activiteiten zoals rondrijden in een rupsvoertuig, een rondvaart door de marinehaven, brandjes blussen en mijnen zoeken op het nautisch activiteitenkamp. Het Korps Mariniers had daarnaast verschillende voertuigen en wapens uitgestald en in de tenten van het Mariniersbivak was te zien hoe in de jungle en in arctische omstandigheden wordt overleefd.

Verder was er aandacht voor de nationale rol die de marine speelt als het gaat om veiligheid. Zo zijn mijnenjagers permanent actief op de Noordzee met het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staan helikopters paraat voor âsearch and rescueâ taken en is er altijd een marineschip gereed om assistentie te verlenen bij calamiteiten op zee.

Het Korps Mariniers was natuurlijk ook aanwezig tijdens de Marinedagen. - Foto: Defensie

Maar ook internationale missies kwamen aan bod, zoals het beschermen van voedselschepen tegen piraten voor de kust van Somalië en het detachement mariniers dat momenteel verkenningen in Tsjaad uitvoert in het kader van de Europese missie EUFOR.

Bekijk de fotogalerij van de Marinedagen